Ledaren Du måste läsa – viktig för Sveriges framtid

“Därför maktskifte i höst” heter ledaren. Skriven av Dagens Industris politiske chefredaktör PM Nilsson förra måndagen, den 3 januari. Den ledaren bör läsas av alla beslutsfattare i företag och på myndigheter, för att inte säga alla politiker. (Det finns ingen betalväg som spärrar Ditt läsande)

Ledaren är det Du ska läsa, och skicka vidare till kollegor och vänner. Men, om Du redan här vill få huvudbudskapet, så vill jag ge Dig ordagrant  några “godbitar” här:

  • Det är lätt hänt att tro att Socialdemokraterna är något annat än de är. Slavmentaliteten breder ut sig kring deras maktinnehav. Det underlättas av en kombination av skickligt bländverk och undergivenhet hos de härskande klasserna i byråkratin, medierna och näringslivet.
  • Men S är inte något annat än dess inre realiteter – ett svårt slitet parti med mediokra företrädare, en krympande talangpool, ett sargat ungdomsförbund och en i grunden sönderslagen maktbas.
  • Socialdemokraterna är ett fortsatt vänsterparti vars mål är ”den demokratiska socialismen”, som partiet skriver i sitt idéprogram. Att hetsa mot privata ägare och privata företag är partiets DNA.
  • Regeringsunderlaget som ska användas för att förverkliga Socialdemokraternas maktinnehav domineras av två vänsterpartier, ett rött och ett grönt och ett Centerparti som kippar efter andan för att ha koll på alla röda linjer.
  • Men alla stenar är redan vända på och resultatet är uruselt. Vänsterpartierna har fel fokus.
  • Vad de utsatta områdena behöver är en effektiv ordningsmakt, en rättsstat som straffar förövarna, mycket mindre migration och en tydlig arbetslinje i bidragssystemen
  • Samma prioriteringsfel gäller i energi- och den sammanhängande klimatpolitiken. Sverige har en unikt ren energimix av vatten och kärnkraft och när det blåser en god portion vind. De fyra partierna till höger vill skydda och utveckla kärnkraftsdelen. De fyra till vänster vill ta bort den.
  •  Att Sverige har flest antal miljardärer per capita kallas ett samhällsproblem.De politiska slutsatserna blir därefter – höjda kapitalskatter, (finansminister Magdalena Andersson i maj), höjd skatt på ”de rika”, finansminister Mikael Damberg i december). Det kommer mera.
  • Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är prövade regeringspartier. De är sakpolitiskt eniga med det viktiga samarbetspartiet i riksdagen, Sverigedemokraterna, i alla frågor som måste lösas under nästa mandatperiod. Konstellationen som helhet är oprövad men bör få chansen.

Detta är PM Nilssons egna ord i ledaren, ordagrannt.

Förmodligen kommer en del socialdemokrater reagera “Så här är det inte” – Läs partiprogram och uttalanden från den nuvarande statsministern och finansministern. Om att beskatta de rika och införa en miljonärskatt, men också om att ta över det som bedrivs i privat ägo i vård, omsorg och skola. Man kallar det för att demokratin ska ta över, vilket betyder politisk styrning.

Det enda som skulle ändra läget är om Socialdemokraterna blev ett “mittenparti”, övergav sina socialistiska ambitioner. Socialism försöker man med i Ryssland och i Kina, utan större framgångar, och utan jämförelser i övrigt .

“PM Nilsson är företagens bäste vän – men också landets” I denna andra blogg kan Du läsa en annan av PM Nilsson ledare, som anvisar vad som behöver sker i Sverige, Hur näringslivet kan utvecklas.

Du borde abonnera på Dagens Industris ledare. Men det går nog inte. Däremot är det fullt möjligt att varje dag – vardagar – gå in och läsa Di:s ledare, som inte ligger bakom en betal-vägg. Allra bäst är givetvis att abonnera på tidningen. (Har inget betalt för att rekommendera detta.)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.