Lider välfärden illa av att en del är privat?

Drygt 20 procent av verksamheten i välfärdssektorn drivs i privat regi. De privatanställda som håller på med välfärd är 200.000 i totalt 25.000 företag. Det betyder att det genomsnittliga privata välfärdsföretaget består av 8 anställda. Omsorgen är den sektor med flest företag och flest anställda. En fjärdedel av omsorgssektorn är privat. I hälso- och sjukvården samt skolan är 15 procent av de anställda sysselsatta i privata företag.

Är det sämre kvalitet i den privata välfärdsverksamheten? Är patienter och kunder missnöjda? Är trivseln sämre bland personalen? Har de privata företagen höga vinster som stör ut kvaliteten i vården, omsorgen och skolan? Dessa frågor har en ny studie analyserat bl a med hjälp av SCB:S offentlig statistik, som alla anser är trovärdig. Resultatet är mycket intressant och upplysande. Rapporten “Förbättrade Välfärd” är publicerad av Svenskt Näringsliv.

Vad visar då studien? Jo, kvaliteten i den privata välfärdsverksamheten är antingen lika bra som den offentliga, eller bättre. Patienter, elever och brukare upplever kvaliteten som lika bra eller bättre i privat verksamhet jämfört med den offentliga. Mer behöver inte sägas, utan jag uppmanar alla intresserade att läsa rapporten. Den kan laddas ned här.

De privatanställda är nöjdare. Lönerna i privat sektor är de samma eller högre än i offentlig verksamhet. Vinstnivåerna i privata välfärdsföretag är låga.

En sådan här studie borde egentligen regeringen ha genomfört, så att man hade ett opartiskt underlag för åtgärder att förbättra välfärden. Men då hade regeringen fått reda på att det var i huvudsak den offentliga välfärds-produktionen som borde förbättras, och det hade inte stämt överens med Västerpartiets ideologi. Men ska ideologiska fördomar styra den viktiga välfärdssektorn, vill jag fråga.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.