Nu äntligen, skulle man kunna säga, förstår regeringen att det är allvar. Men man har redan haft en utredare som tittade på Södertälje, när Asta Zeneca lade ned där, Lars Leijonborg. Något som fick kritik. Redan tidigare, 2008, publicerade CECIS en forskningsrapport (som jag bloggat om) och som angav dels problemen – vad som kunde hända, dels angav vad som borde göras. Men regeringen reagerade inte.
Generaldirektören vid PRV, Susanne Ås Sivborg, har fått i uppdrag av regeringen att på fyra månader ge regeringen ett underlag för en ny strategi på life science-området. I mars i år kom Vinnova med en dyster studie, som visar att 1000-tals jobb gått förlorade.
En ny rapport har utarbetats av professor Örjan Sölvell, Handelshögskolan, som visar samma sak, men mer, som Vinnova gjort i sin studie. Rapporten presenteras i Almedalen på ett seminarium onsdagen den 2 juli på eftermiddagen. “Hur blev det så här – har life science kluster någon framtid i Sverige?” Forum for Health Policy och LIF arrangerar. Kan laddas ned i anslutning till seminariet. En artikel i DN idag, den 26/6. LIfe science klustret Stockholm – Uppsala har gått 6:e plats till 24:e på 7 år.
Hade det inte varit lämpligt, som komplement till alla strategier och rapporter, att Sveriges statsminister, Göran Persson respektive Fredrik Reinfeldt, hade träffat koncerncheferna i Astra Zeneca när dessa ville diskutera framtiden? Men, den möjligheten kommer aldrig åter. Kanske illustrerar det hända hur viktigt det är att de högsta politiska beslutsfattarna är med, deltar, får insikter och kan handla utifrån detta. När de högsta politikerna fattar beslut, som är riktiga, men inte förstår varför, då blir det ändå fel. I det långa loppet.