Life Science-industrin tappar intresset för Sverige

Det är inte bara Phizers kamp om Astra Zeneca som sätter fokus på svensk Life Science-industri. I onsdags höll IVA ett slutseminarium i projektet “Prövningar för svensk medicin” Under ledning av Carola Lemne har projektet arbetat fram konkreta, väl förankrade och genomförbara förslag inom det viktiga området kliniska studier och forskning. Denna studie kompletterar Ingrid Peterssons “Starka tillsammans!“, som kom vid årsskiftet.

Projektet konstaterar att under perioden 2007 – 2013 har antalet företagsstudier sjunkit från 352 till 218 per år. En nedgång med nästan 40 procent. Samtidigt noterar Vinnova i en annan analys att antalet sysselsatt i Life Science i Sverige gått ned med 4.000 personer sedan 2006. En tidigare analys visar att 9.000 arbetstillfällen försvunnit sedan år 2000. DN hade en intressant serie i ämnet i höstas. Dessa stora förändringar är mycket alarmerande.

Vad föreslår IVA-gruppen? Jo, att den nationella samordningen – en nod – med regionala enheter, som Ingrid Petersson föreslog, skall förverkligas och stärkas. För det andra att incitamenten för kliniska studier skall stärkas. Den 30-sidiga rapporten är väl värd att läsas, och ett sammandrag (preliminärt) kan laddas ned här, eller så kan Du ringa och beställa en tryckt fullständig version (att rekommendera). Genom att ringa någon av dessa kontaktpersonerna.

Vad är avgörande för att något skall hända, att man lämnar allt förnämligt tyckande och genomför det som nu så många har föreslagit? Ingrid Petersson slog hammaren på spiken: Det är fråga om attityd och vilja. Carola Lemne instämde och underströk att det är en organisationsfråga, inte en fråga om mer pengar. För att följa upp detta skall IVA ha en uppföljning om ett år, sa Carola Lemne avslutningsvis. För att se att man går från ord till handling. En avgörande fråga är att få sjukvården i Sverige att komma över sin beröringsskräck – med företagen.

Det avgörande är dock, vill jag påstå, att det politiska systemet, med statsministern i spetsen, börjar engagera sig för innovationsutvecklingen i vårt land. Som i sin tur är helt avgörande för den ekonomiska tillväxten i Sverige. Vi kan se hur innovationsupphandlingen har hanterats. Där var det också IVA som drev på. Men nu?!

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.