LO kommer med ett valmanifest också

Det tog inte lång tid efter att jag efterlyst ett valmanifest också från LO innan det kom. Det tog ett dygn. Men det har säkert varit i faggorna länge. Det publicerades igår i from av en artikel av Karl-Petter Thorwaldsson i Dagens Industri. För Dig som kanske inte dagligen läser DI kan det vara välkommet med en länk.

LO:s valplattform ser i funktform ut så här:

  • Full sysselsättning
  • Ett bättre och tryggare arbetsliv
  • En bra och utvecklad välfärd

Ur ett tillväxtperspektiv finns det några delar som är viktiga i LO:s valmanifest. Thorwaldsson slår fast att man måste ha “ett bra företagsklimat som stärker individens kompetens och minskar klyftorna i samhället”. Detta skall åstadkommas genom investeringar i infrastruktur, bostäder och energi. En radikal förbättring av arbetslöshetsförsäkringen ingår också, liksom mer resurser till skolan.

Det är i övrigt inte så mycket fokus på framtida ekonomisk tillväxt, utan på fördelning av de resurser som finns. Rätt till heltid, begränsning av visstidsanställningar och en nollvision för arbetsolyckor ingår i programmet. Därtill skall välfärden byggas ut med med en fungerande vård och en trygg omsorg. Statsbidragen till kommuner och landsting skall “ökas rejält”. “Vinstdriften i välfärden (skall) stoppas.”

De olika “valplattformarna”, som DI haft “ensamrätt” till kommenteras nu i andra media. Dagens Nyheter skriver på ledarplats “destruktivt”. Svenska Dagbladet speglar en allmän tveksam inför LO:s stöd till socialdemokraterna, när partiet som ligger närmas LO är vänstern.

Karl-Petter Thorwaldssons LO-utspel kommenteras också av Svenskt Näringslivs Jens Spendrup på ett sätt som borde debatteras mer. Varför inte en diskussion i TV mellan de två? Öppenhet är en viktig fråga, eftersom rörligheten är ett avgörande inslag i en dynamisk ekonomi.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.