Löfven till Kristersson: Ny löser vi sex akuta skattefrågor

Tänk om politikerna tänkte på Sverige och vår gemensamma välfärd. Då hade de inte fortsatt käbblet om vart valresultatet leder, utan sett vilka viktiga frågor måste lösas, nu när politiken i praktiken gett walk over i fyra år.

Det låter kanske övermaga att säga så, för vi inser alla att både talmansposten och regeringsbildningen är viktig. Men man får inte tappa sakfrågorna. Näringslivets frågor, som är de allra viktigaste för Sveriges framtid, har inte varit berörda alls i valrörelsen. Så därför behöver dessa viktiga sakfrågor  komma i fokus nu.

De sex viktiga skattefrågorna jag syftar på i rubriken är de som FAR framförde igår i Dagens Industri. En tidning, för övrigt, som alla politiker borde läsa och ta intryck av. För där visas de problem som finns i näringslivet, och vilka lösningar som är möjliga. (Jag har ingen koppling till Di)

Artikeln är skriven av Karin Apelman och Hans Peter Larsson, generalsekreterare respektive skatte-ansvarig i FAR; Föreningen Auktoriserade  Revisorer. Artikeln rubriceras “Sex akuta skattefrågor” Vilka är då dessa? Svaret i punktform:

  • Höj FoU-avdraget. dagens system fokuserar på småföretag, alla bör vara med
  • Förbättra expertskatten. Låt Danmark vara en förebild
  • Höj brytpunkten och slopa värnskatten. Vi har högre skatt än konkurrentländerna
  • Fortsätt sänka bolagsskatten. Här är det skattekonkurrens, och vi måste få hit investeringar och huvudkontor
  • En fungerande beskattning av personaloptioner. Titta på Holland, UK och USA.
  • Lova att inte komma med exitskatt eller skärpta 3:12-regler

Mycket mer behöver göras, men detta är, enligt FAR, en god början. Sedan bör en total skattereform följa, som tar sin utgångspunkt i näringslivets behov. Då får vi mer välstånd och en mer belåten befolkning. Så här avslutar artikeln sitt förslag:

Ledstjärnorna för en ny reform? Internationell konkurrenskraft, hållbarhet, förutsägbarhet, tydlighet och tillämpbarhet. Finansiera med skatt på konsumtion, miljö och avgifter. Inte heller dessa utgångspunkter som direktiv bör vara kontroversiella för någon regering.

Vill själv tillägga: Ge inte ett lillfinger till Vänsterpartiet, som vill rasera vår svenska modell och slopa företagen. Gränsen mot kommunismen skötte Socialdemokraterna tidigare med den äran. Det krävs att de får äras igen, efter en fyraårsperiod av flört med Vänstern. Lyssna inte heller på medias gunstling, Daniel Suhonen, Katalys, som vill starta en klasskamp och som bygger sin politiska verksamhet på marxismen. (Här måste S sopa ordentligt framför egen dörr)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.