Malmö nationellt centrum för social innovation

Malmö Högskola har av regeringen utsetts till Nationellt Mötescentrum för social innovation. Regeringen har anslagit sex miljoner för verksamheten, som som skall pågå i två år, med början nu. Här är mötesplatsens hemsida.

KK-stiftelsen har satsat på denna mötesplats sedan 2008, och mer om bakgrunden kan läsas här.

KK-stiftelsens definition på samhällsentreprenörskap är ”innovativa samhällsnyttiga initiativ”. Samhällsentreprenörskap är när människor tar egna initiativ för att förbättra sådant som de tycker saknas, eller inte fungerar i samhället och som gör att de gemensamma, samhällsnyttiga funktionerna utvecklas. Detta enligt KK-siftelsens beskrivning.

Den nya Mötesplatsen för sociala innovationer har fem fokusområden.

  • Ledning och organisation
  • Finansiering och affärsmodeller
  • Resultatmätning
  • Affärsverksamhet och samhällsnytta
  • Forskarnätverk

De sociala aspekterna på innovation och ekonomisk utveckling, den sk innovationsekonomin, är viktig. Det skall bli intressant och se om Malmö kan bli ett nav för dessa aspekter på utvecklingen.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.