Många politiker förstår inte hur det är att driva företag

Det var avslöjande när den tidigare S-finansministern Erik Åsbrink i går intervjuades i Dagens Industri “Sverige håller på att få ett nytt skattefrälse, som ökar klyftorna i samhället.” Detta nya skattefrälse är landets småföretagare och entreprenörer, enligt Åsbrink.

Detta omdöme visar dåligt omdöme, eller total brist på insikt hur en företagare har det. Det är verkligen ingen dans på rosor att vara företagare, Och särskilt inte att som entreprenör starta och utveckla ett nytt företag. Åsbrinks uttalande visar att han inte själv drivit något företag, för då hade han förstått. En företagare kan aldrig nöja sig med en 40-timmarsvecka, vederbörande brytar genomgående mot den arbetstidslagstiftning som gäller alla anställda. Timlönen är ofta extremt låg, särskilt för småföretagaren eller entreprenören.

Erik Åsbrink tror kanske att alla andra företagare får manna från himlen, som frun, Ylva Johansson, fick hinnes bolag höll på att gå i konkurs. Boklaget “Att Veta” skulle bli “landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå”. Målgruppen var vårdpersonal. Ylva Johansson var VD när hon blev minister igen i Göran Perssons regering 2005. Och bolaget hade under hennes fem år gått med förlust på sammanlagd 200 miljoner kronor. Pengar som ägarna Kommunförbundet och flera fackföreningar fick betala. Och resultatet av själva verksamheten lär inte tåla redovisning.

Jag hade inte tänkt skriva om Ylva Johanssons svårigheter att driva företag, men när hennes make går ut och dissar landets företagare kan jag inte låta blir.

Tilläggas kan att Ylva Johansson 1997 initierade som minister “Kunskapslyftet“, som skulle lyfta långtidsarbetslösa till sysselsättning. Den satsningen pågick till 2002. Verksamheten utvärderades av Umeå Universitet 2004. Inget positivt resultat kunde noteras. Notan? 42 miljarder.  Ja, miljarder, inte miljoner.

Det är en stor brist att flertalet av landets ledande politiker inte vet hur det är att starta och driva ett företag. En kartläggning av vilka ministrar och ledande riksdagsledamöter som drivit företag vore av stort intresse.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Många politiker förstår inte hur det är att driva företag

  1. Jag har haft nära kontakt med Erik Åsbrink via styrelsearbete i näringslivet. Han hade åtagit sig ett uppdrag i ett noterat teknikbolag där han totalt saknade kunskap och förståelse för verksamheten. Det han och de övriga styrelseledamöterna som mest representerade organisations-Sverige gjorde var att tillse att utbetalning av arvode skedde månatligen. Detta har jag aldrig sett i de närmare 10 bolag vara 5 noterade som jag medverkat i. Omsättning runt 20 MSEK, ingen försäljning och styrelsearvoden på ca 1 MSEK. Min moraliska kompass gjorde att jag, till Eriks förtret, lämnade redan efter ett år….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.