Många svenskar ser affärsmöjligheter, men få tar steget

Hela 8 av 10 svenskar ser goda möjligheter att starta företag. Men bara var tionde går från ord till handling. Det visar Världens största entreprenörskaps-kartläggning, Global Entrepreneurship Monitor, GEM, som publicerades i förra veckan. Entreprenörskap i Sverige, heter rapporten, som kan laddas ned här. En intressant läsning, som borde kunna ge ordentligt underlag för en mer företagsvänlig politik. Som nu tyvärr lyser med sin frånvaro.

Men näringsminister Mikael Damberg vill inte se verkligheten, åtminstone gör han inget åt politiken. Det framgår bland annat Dagens Industris stora artikel om GEM-rapporten och företagandet. Några exempel på detta i DI-artikeln följer nedan.

Professor Pontus Braunerhjelm, som är ansvarig för den svenska GEM-rapporten betonar att vi är på rätt väg. Tillgången på informellt kapital är på internationell toppnivå, visar det sig, enligt DI (och rapporten). Och Mikael Damberg utropar nöjd: “Vi gör något rätt i Sverige” Men observera, detta är framtvingat av att bankfinansieringen för mindre och medelstora företag inte fungerar i vårt land. Något som Damberg diskuterade med bankcheferna i februari i år. Utan resultat, kan man notera.

Avgörande för att det svenska näringslivet utvecklas är inte bara att nya företag startas, utan att de växer till sig. Braunerhjelm noterar: “Vi är dåliga på att få företag att växa”. Det är “Scale Up” som behövs, inte bara att företag startas. Och många säljs på ett tidigt stadium till andra länder. Här är bristen på ett verkliga personaloptioner en viktig orsak. Andra skäl som påverkar är rekonstruktions-lagstiftningen, flexiblare arbetsmarknad och ett socialt skyddsnät för företagare, inte bara deras anställda.

Mikael Damberg säger bara att han är självkritisk, och så tycker han till om ett trygghetssystem för företagare. Det måste “göras mer på det här området”, säger han. Men, inga reaktioner på allt det andra, som inte funkar.

Det ser inte så lovande ut för företagen, eftersom mer skatter och regler är på väg, som  jag bloggat om otaliga gånger. Men, jag tjatar: Potentialen finns, bara vi får de riktiga regelverken och skatterna.

Ett svep genom svenska pressen om GEM-rapporten finns här

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.