Marcus Wallenberg et al

I förra veckan publicerades en artikel i Dagens Industri, som vare viktig, men som inte tycks ha satt några större spår i media. Det var SEB-ordföranden Marcus Wallenberg som, tillsammans med TCO-chefen Eva Nordmark och några andra personer, ställde fokus på framtidens jobb. Så ska Sverige klara nästa strukturomvandling Artikeln kom inte med en domedagspredikan, utan var resonerande och modest, vilket väl är förklaringen.till att uppmärksamheten lyste med sin frånvaro.

Artikeln läste jag samtidigt som jag själv deltog i en seminarium om “The Future of Work” i Silicon Valley. Det var en av grundarna av Internet, Vint Cerf, som tillsammans med svensken David Nordfors stod för evenemanget. (Vint Cerf har för övrigt varit i Sverige och framträtt på IVA.) En ny bok,, “The People-Centered Economy” följer fram i sommar, något jag återkommer till.

Vad säger Marcus Wallenberg et al i sin artikel? Svaret i punktform är:

  • Framtidens vinnare fångar möjligheterna tidigt.
  • Vi ska inte vara rädda för det nya, bara det gamla
  • Bred samverkan måste till mellan näringsliv, arbetsmarknad och offentlig sektor
  • Det livslånga lärandet är nödvändigt, och detta måste genomföras, många är ansvariga
  • Universiteten och högskolorna måste bli aktivare med genomtänkta utbildningsprogram
  • Vi får inter vara saktfärdiga eller liknöjda
  • Till hösten kommer den 4 oktober en konferens “Work in the future”

För egen del skulle jag vilja tilläga två ting. för det första att individen i framtiden får huvudansvaret för sin egen utveckling – och utbildning. Men givetvis måste hela utbildningssystemet mobiliseras. Det andra är att framtidens fortbildning måste ske “on the job”. Det kommer aldrig gå att vara borta ett år för att läsa in sig på akademin. Fortbildningen måste integreras i det arbete man håller på med.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.