Maria Wetterstrand, fd MP, talar klartext: Stoppa inte gruvor, underlätta i stället!

Så härligt, en ledande fd Miljöpartist förstår att vi inte kan låta den Svenska Ankdammen fortsätta som om världen står stilla. Läs Maria Wetterstrands artikel i Tidningen Näringslivet, nättidningen: “Sverige fokuserar för mycket på lokala miljöeffekter”. Läs, vad hon säger, det är ord och inga visor.

Vi – europa – är alldeles för beroende av Kina, påpekar Maria Wetterstrand med emfas flera gånger i artikeln. Hon sammanfattar läget och framtiden:

  • EU måste bli mer motståndskraftigt
  • EU måste bli mer självförsörjande när det gäller råmaterial
  • Även när det gäller teknologiska komponenter (hon syftar bl a på halvledare)
  • Vi måste kunna teknologin också för den gröna omställningen.

Vad göra? Först och främst förenkla tillståndsprocesserna. Göra dem enklare och snabbare. EU är nu “extremt beroende av Kina”. Det är farligt och så avslutar hon:

 “Kina i princip kan göra vad de vill med oss, och i en sådan relation bör vi inte befinna oss.”

Miljölagstiftningen måste ändras för att detta ska kunna genomföras. Idag har vi alldeles för mycket fokus på den lokala miljöeffekten. Vi måste ta in ett globalt fokus. Så kontentan blir:

  • Mindre hänsyn – fokus på lokala miljöeffekter
  • Mer hänsyn – fokus på globala miljöeffekter

Maria Wetterstrand hänvisar till de två nya EU-förslagen Kritiska Råmaterial Akten och Net-Zero Industri-akten. Och så säger Wetterstrand:

– Jag tror att Europa kan bli bäst i världen på hållbar gruvbrytning, cirkulära flöden och att utvinna material ur avfallsströmmar.

Det kan hända att klimatavtrycket här hemma ökar, i Sverige och EU, kan det bli större än idag. Men, sker utvinning och produktion i Europa blir “klimatavtrycket totalt sett lägre”. Till detta påvisar Wetterstrand de nidbilder som finns: Den onda kapitalisten öppnar gruvor utan någon hänsyn. Och på andra sidan där “miljöaktivisterna som bara protesterar mot allting som ger någon som helst påverkan”. Hon tror att bilden egentligen är, eller borde vara, mer nyanserad.

Som ett argument för att de lokala miljöaktivisterna ska förstå ger hon sig själv som exempel: I backspegeln kan hon inte se varför hon var emot byggandet av Öresundsbron en gång i tiden.

Det ska bli intressant att se vad aktivisterna och MP, som tycks vilja stoppa eller fördröja allt, säger. Säkert blir det sura miner. Men bra att en av de mest profilerade MP-profilerna i Sverige talar klartext. Vi måste kunna bryta de sällsynta jordartsmetallerna och järnmalm samt mycket annat här i landet.

Hoppas att många politiker och media uppmärksammar Maria Wetterstrands artikel. Hon förstår tydligen vad EU och Sverige behöver göra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Maria Wetterstrand, fd MP, talar klartext: Stoppa inte gruvor, underlätta i stället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.