Massiv kritik mot vinststoppet för välfärdsföretagen

I Davos pågår intressanta framtidsdiskussioner för fullt. Inga ansatser för att sätta stopp för företags vinster. I stället i detta nu diskuteras Transforming Health in the Fourth Industrial Revolution. Här deltar bland annat Nokias Hälsodivision, som visar på framtida insatser i sjukvården, som ökar kvaliteten och minskar kostnaden. I diskussionen är patienten i fokus, med kvalitet, som alla vill ha. Alla debattdeltagare är överens om att digitaliseringen ligger långt efter i sjukvården, administrationen är vårdens största kostnad. Lyssna, om än i efterhand. Ger en otrolig insikt i vad som kan göras i vården framöver. Ingen domedag!

Tobias Wikström i ledare i Dagens Industri:

“Inte ens Anna Ekström har råd att bluffa i tv”:

Det som Anna Ekström gjorde i SVT var att säga att skolföretag ”som inte vinstmaximerar” kommer att kunna vara kvar. Det är inte sant. Regeringens vinstförslag är i praktiken ett vinststopp.

Widar Andersson i socialdemokratiska tidningen Folket:

Socialdemokraterna i regeringen lånar sig nu till vänsterpartiets ideologiska symbolpolitik om vinster och företagande. Ett i grunden påhittat problem om företagsvinsters och företagares generellt skadliga inverkan på skola, vård och omsorg har fått gå så långt att S och V lämnat in en lagrådsremiss med förslag på lösningar av det påhittade problemet.

Två jurister i debattartikel i SvD “Grundlagen sätter stopp för regeringens förslag“;

Efter att ha analyserat rättsläget kan vi inte komma till annan slutsats än att regeringens förslag strider mot rätten till näringsfrihet. Denna grundlagsreglering är överordnad “vanlig” lagstiftning. Den föreslagna vinstbegränsningen kan därför inte genomföras.

Observera att fetstilen i de tre citaten ovan har jag satt dit, för att underlätta läsningen.

Idag noteras också två andra intressanta kritiska inslag om vinststoppet i välfärdssektorn:

Ordföranden i Sveriges Elevråd, Jakob Amnér skriver i DI: “Vinstbegränsning fel åtgärd för oss elever”

Dagens Industris PM Nilsson tar upp vad Engelska Skolans rektor sa till Anna Ekström

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Massiv kritik mot vinststoppet för välfärdsföretagen

  1. Hej
    Man måste fråga sig varför frågan överhuvudtaget har kommit upp. Utan tvekan har många av de riskkapitalister som driver dessa företag agerat huvudlöst och utan etisk kompass. Hur kan man annars driva företag som betalas av skattemedel och samtidigt jobba med en företagskonstruktion som lägger vinsten i skatteparadis. Det är knappast en uthållig version att bedriva företagsverksamhet i Sverige. Det finns många fler frågor i detta sammanhang att lyfta – sist och inte minst – bidrar företagens verksamhet till att vi får en skola som ger alla i Sverige en chans till be bra utbildning.
    Ramon Wyss, wyss@kth.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.