Med tal om kärnvapen vill Putin skapa underkastelse

Nu försöker Ryssland återigen skrämma med kärnvapenhot. Detta är ett försök att få Västländerna att tveka stödja Ukraina genom att påverka den allmänna opinionen. Kremls talesman Dmitrij Peskov sa idag att västvärlden provocerar i Ukraina, vilket kräver Rysslands svar. Peskov hänvisade till Macrons uttalanden om trupp till Ukraina. Kreml  kritiserar också David Cameron för att ha sagt att Kiev har rätt att anfalla mål i Ryssland.

Den allmänna opinionen fruktar talet om kärnvapen och därför tror Putin att han kan uppvigla mot stödet i Väst till Ukraina. Men hotet är tomt, för Putin har lovat Xi Jinping att inte använda kärnvapen. (Bloggen bestämda uppfattning)

Putin har vid något tillfälle gått så långt att han sagt att Ryssland inte ens i andra hand skulle använda kärnvapen. Dvs inte ens svara med samma mynt.

I morse den 6 maj  förstörde Ukraina en rysk militär snabbattackfarkost, rapporterade Ukrainas militära underrättelsetjänst. Attacken ska ha utförts med en Magura V5 multifunktionsdrönare på det ockuperade Krim i natt.

Ukraina förbereder sig för en motoffensiv 2025, vilket möjliggörs av det militära stödpaket på 61 miljarder dollar från USA. Detta kommer gör det möjligt för Kiev att hålla positionerna under 2024, vilket förhindrar ytterligare ryska framgångar på slagfältet. Sedan kommer offensiven 2025.

Jake Sullivan, en nyckelfigur i den amerikanska presidentens administration som nationell säkerhetsrådgivare, avslöjade planen på en storoffensiv 2025 under sitt tal vid FT i Washington den 4 maj, enligt Financial Times. (Beklagar om det är bakom betalvägg)

Detta betyder att USA och Väst utgår ifrån att kriget fortsätter ett tag som nu, men att Ukraina sedan kan vinna genom en offensiv. Institute for the Study of War, ISW, gör dock bedömningen att Ukraina borde gå på offensiven redan i år, för annars får Ryssland möjlighet att förstärka sitt försvar.

Denna uppfattning förstärks genom en artikel – också i FT – om att Rysslands ekonomi inte orkar.

Bloggen tror snarare på ISW:s bedömning att en offensiv behöver komma snarast efter att den ukrainska armén blivit förstärkt. Till detta kommer Ukrainas nya front, attackerna inne i Ryssland mot strategiska mål, som kommer göra Ryssland benägen att acceptera sin förlust. Och detta under innevarande år.

Vi får se vad som händer under segerdagen, den 9 maj.

I helgen kom president Zelenskys påskadress (Ortodox Påsk). Då sa han vad hela den ukrainska befolkningen tycker, enligt opinionsmätningar:

President Volodymyr Zelenskyy till det ukrainska folket på påskdagen. Statschefen betonade att medborgarna i Ukraina inte kommer att knäböja för någon utom för bön.

Det betyder i klartext att Ukraina inte sätter sig i fredsförhandlingar idag med ett vapenstillestånd. Det skulle bara innebära att Ryssland får tid att rusta upp (man är ordentligt åderlåten idag). Vidare skulle Ryssland mobilisera och utbilda. När tiden är mogen återupptar Ryssland angreppet på Ukraina.

I Klarspråk igår skriver Alice Teodorescu:

 “Historiens dom blev hård mot dem som gick Hitler till mötes och trodde att det gick att förhandla med en revanschlysten despot som bara ville ha mer makt och mark. Historiens dom kommer att vara hård mot dem som i våra dagar tror sig kunna tämja Putin.”

Alice Teodorescus artikel igår är gripande, klargörande och väldigt läsvärd. Rubriken är “Kriget i Ukraina är ett eget kapitel”

Tre europeiska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland planerar sabotage över hela kontinenten. Detta uppger Financial Times. Representanter för europeiska underrättelsetjänster tror att Ryssland har börjat aktivt planera hemliga bombningar, mordbrand, attacker och skador på infrastruktur på europeiskt territorium, både direkt och genom ombud samt inte minst störningar mot flygtrafiken, vilket redan börjat.

Finnair hör till de som drabbats över Östersjön av “jamming”, att man aktivt skickar signaler för att störa gps-systemet. The Telegraph skriver exempelvis att tusentals brittiska flyg drabbats. Ett uppmärksammat fall inträffade den 14 mars när ett plan med den brittiska försvarsministern utsattes för jamming i 30 minuter, när han flög från Gdansk i Polen.

Estlands utrikesminister Margus Tsakhna klassade dessa störningarna som just ”jamming” –  dessutom tydlig med vilken främmande makt som låg bakom det: Ryssland. Uttalandet har inte  bemöts från ryskt håll. Ett medgivande.

I år kan Ukrainas vapenindustri producera produkter värda cirka 15 miljarder dollar – fem gånger mer än 2023. Men, de har bara en kund – den ukrainska regeringen. Kiev stoppat all export. “Detta är ett ganska stort problem för privata företag”, säger Maksym Polyvyany, VD för NAUDI, till KyivPost. För vapenfabrikerna kan tillverka dubbelt upp mot vad Ukraina köper. “Därför tvingas produktionen minska av brist på medel till löner och skatter. Vinsten som uteblir tillåter oss inte att utveckla nya vapen.”

USA leder samtal med G7 om ytterligare 50 GUSD i militärt stöd till Ukraina. I övrigt så kan inte den ryska krigsmaskinen orka hur länge som helst, men vid utnötningskrig så handlar det om vilken sidas vilja och förmåga som upphör först. NATO förbereder ett stöd på 100 miljarder USD under fem år.

Allt talar för att Ryssland inte kan vinna. Då försöker Putin skrämma omvärlden till underkastelse – i Ukraina med terrorbombningar – i Väst med tal om kärnvapen som uppfattas sm ett hot.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.