Visst undrar man varför vissa uppgifter redovisas medan andra döljs. Dagens Nyheter har genom undersökningsföretaget Ipsos kartlagt vad det svenska folket tycker och tror om pandemin. Intressant, men redovisningen är minst sagt underlig.
Det visar sig att en majoritet av svenska folket, senast 56 procent, är orolig för Pandemins ekonomiska effekter på vårt lands ekonomi. Ungefär lika stor andel, 59 procent är oroliga för de svenska företagen. Oron har legat stabilt över tid, bortsett ifrån i början, april – juni, då väsentligt fler var oroliga.
De stora förändringarna har skett när det gäller allmänheten uppfattning av hur regeringen sköter Pandemin, hur oppositionen gör detta och hur media sköter rapporteringen. Dagens Nyheter redovisar sådana siffror, men de är svårtillgängliga och utan den jämförelse i form av diagram över tid som redovisas vad gäller svenskens oron för ekonomin och företagen.
Svenska folkets uppfattning hur regeringen skött Pandemi-krisen är:
- Endast 25 procent av svenskarna tycker att regeringen skött krisen bra
- Sedan i maj månad är det en halvering. då var det 50 procent
- Att oppositionen skött Pandemi-krisen bra tycker bara 11 procent
Hur har media bevakat Pandemi-krisen?
- Endast 26 procent tycker att media skött rapporteringen bra.
Det är kanske för konspiratoriskt att tro att Dagens Nyheter låter bli att ge den fylligare bilden, med jämförelser bak i tiden vad gäller politiken och media för att man inte vill redovisa den. Man är ju snäll i alla intervjuer, liksom de flesta andra journalister, när de politiska beslutsfattarna konfronteras. Men, det kanske bara blir så. Jag har svårt att förstå varför. (Den svenska snällismen och förhoppningen om en fortsatt Långbänk?)
Om media kunde slut att jämföra olika regioner och länder med varandra. Det är samma smitta och sjukdom för alla, och den kommer nog att ha haft i stort sett samma verkan när allt är över – om det nu går över.