Mer än 5.000 Rot-företag har lagts ned på ett år

De mycket anmärkningsvärda siffrorna har sammanställts av Företagarna i en översikt. Siffrorna är hämtade från Skatteverket, så de borde vara korrekta. Rot-verksamheten. Vad betyder detta i siffror? Jo, att 5.391 företag lagts ned sedan oktober 2015. Antalet köpare har minskat med 20%. Hur många sysselsatta som försvunnit framgår inte, men det måste vara minst samma antal som företag, om dessa varit enmansföretag. Hade de i genomsnitt varit bröd-föda för 3 eller 5 personer är det bara att använda multiplikations-tabellen.

Byggnadsarbetaren, en LO-tidskrift, ger en intressant och problemorienterad bild av Rot-jobben. Som inte kan sägas vara präglad av en negativ inställning till den nuvarande regeringen per seUppskattningen är att cirka 25.000 vita jobb skapats genom Rot, menade Byggnadsarbetaren 2015. Nu försvinner minst en femtedel av dessa, enligt företagarnas analys, byggd på Skatteverkets statistik.

Skälet till Rot-företagens minskning är den kraftiga reduktion som skett i avdraget för Rot, från tidigare 50 procent till nu 30% bara. Det är intressant att Stefan Löfven i valdebatten 2014 tillrättavisade liberalerna ledare Jan Björklund : “Prata inte emot Rot-avdraget”. Löfven hade nämligen lovat behålla Rot-avdragen och det gisslades han, när Rut skulle försämras. Hur kan Löfven nu gå emot sig själv? frågar vän av ordning.

Här finns en länk till seminariet, som finns på video (1.5 timmar).

Det finns en tidning som uppmärksammat den allvarliga utvecklingen, Dagens Industri i går. “Lägre rot och rut krossar småföretag“. Läs och begrunda.

Hur stämmer den här utvecklingen med att Sverige ska utvecklas med fler och växande företag. Och med Europas lägsta arbetslöshet? Samt med givna löften?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.