Militärer som i Bucha begick krigsbrott – Positivt: Kharkiv Zoo räddad

Vi börjar med det delvis positiva. Hela 80 procent av djuren på Kharkivs stora zoo, Feldman Ecopark, har räddats. Totalt fanns 5000 djur där. Under räddningsoperationen dödade rysk trupp fem anställda som höll på med evakueringen. Vidare sköt man ihjäl ett 100-tal djur. Därefter förstörde man hela zoo-anläggningen, en jättelik park. Man undrar till vilken nytta.

Sedan över till hemskheterna i Bucha. Jag är mycket imponerad av det sätt som de ukrainska myndigheterna – här åklagare och polis – sköter samhället. Vill Du läsa om grymheterna i Bucha så kan Du fortsätta. Annars låt bli. Allra sist en nyhet för en liten stund sedan som visar vad Ukraina kan – strategisk by befriad.

Grymheterna i Bucha – Polisen och åklagarna i Bucha, med hjälp från Kiev, har identifierade 10 namngivna ryska soldater som är ansvariga för tortyr, mord och andra krigsbrott mot  de civila som bodde i staden, som ligger några mil norr om Kiev. (OBS Min redovisning bygger helt på vad åklagarmyndigheten publicerat på ukrainska, översatt med google till svenska.)

Nedanstående åtalade soldater tillhör den 64:e motoriserade brigaden från Ryssland.
• Sergeant Vyacheslav Lavrentyev Jr
• Grigory Naryshkin
Vasilj Knyazev
•Semen Maltsev
• Sergey Peskarov
• generalen Albert Radnaev
•Michael Kashinu
•Andriy Bizayev
•Dmitry Sergienka
•Sergeant Nikiti Akimov.
Utredningen har funnit att de misstänkta under ockupationen av Bucha tog till fånga obeväpnade civila. Höll dem som gisslan, lät dem dö av hunger och törst, med bundna händer och band för ögonen. De hånades, misshandlades och dödades. Dessutom finns bevis för att dessa soldater även plundrade och rånade lokalbefolkningen, tog deras personliga tillhörigheter och deras husgeråd som troféer.
.
Om du känner igen dessa ryska soldater och har bevis för deras inblandning i andra grymheter – skicka bevis till vårt nav https://warcrimes.gov.ua/
eller kontakta Kievs regionala åklagarmyndighet: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75; Buchan distriktsåklagarmyndighet: 063-530-69-06.

 

Till sist en positiv nyhet som kom alldeles nyss:
Guvernören i Kharkiv Oblast, Oleh Synehubov, meddelade att Ukrainas väpnade styrkor befriat byn Ruska Lozova. Denna by är av strategisk betydelse då de ryska styrkorna använt den för artilleri-attacker mot Kharkiv. (Civilbefolkningen gjorde det omöjligt för Ukraina att slå ut den ryska anläggningen.)
Ha en skön Valborg!
Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.