Mongoliet – en tillväxtekonomi på dekis

Kan inte låta bli att blogga om Mongoliet när jag är här och får en information, som jag tror få av oss har tillgång till. Och vi bryr oss inte, för landet ligger så långt bort och är så litet och knappast utvecklat, så det kan aldrig bli något stort land för Sverige. Inte bli avgörande för vårt dynamiska utveckling byggd på innovationer. Men….

Mongoliet med idag nästan 3 miljoner invånare, och nästan 1,6 milj kvm (Drygt tre gånger Sverige) har en huvudstad, Ulan Bator, med drygt häften av befolkningen. Under senare år har ekonomin vuxit i en rasande takt, upp till 17 procent ökning av BNP. Nu går det dock med, 7 procent enligt senaste uppgiften. Du som är road att ta dell av Mongoliets ekonomiska status kan ta del av hemsidan hos Economic Research Institute, som leds av en ledande ekonom i landet, professor Tuvnhintugs, utbildad i Boston. Tyvärr tror jag att utvecklingen inte är så bra, som där framgår.

USA gjorde en uppdaterad information om Mongoliet så sent som den 3 september. Den har också flera intressanta länkar. Sverige har ingen ambassad här, utan representationen i Peking svarar också för Mongoliet. Det finns en honorärkonsul i Ulan Bator.

Problemet är att omvärlden och investerarna inte litar på politikerna. Det blev ett kraftigt bakslag när Demokraterna vann 2012 års val över de forna kommunisterna, Folkets Parti. De nya har inte någon regeringsvana, men en stor önskan att berika sig själva, som det förra partiet gjorde. En ny lag antogs för att hindra kineserna att köpa ett stort kolföretag, men det bidrog till att göra utländska investerare osäkra, och dessa drog sig ur landet. Flera hotel som Hilton och Hyatt stoppade sina byggplaner. Idag är valutareserven enligt “insiders” nere i 300 miljoner dollar, mot dryga 6 miljarder för två år sedan. Malmexporten som stått för 25 % av BNP har helt stannat av…etc.

IMF är i stan, helt inofficiellt, (nästa officiella besök är november). Man diskuterar en “Bail Out” för landet. Kan ske, enligt mina källor, under perioden december – februari.

Men långsiktigt finns här en potential, tror jag, men då måste den ekonomiska infrastrukturen finnas på plats, rule of law gälla och korruptionen försvinna (åtminstone till lägre nivå än idag). Mongoliet är ett fantastiskt land, från det jag sett, men det måste ordning och redan och en god makroekonomi för att framtiden ska se ljus ut.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

5 svar på ”Mongoliet – en tillväxtekonomi på dekis

  1. Håkan, tack för din info.
    Berg- och dalbanor lever många länder i !
    Vad vore livet utan drömmar hos dem som inget har, men som ser sin egen och sitt lands potential!
    Hälsar Linda från Yangon, Myanmar

  2. Intressant och därtill intresseväckande som mycket av Håkans rapporter. Mongoliet nu satt på kartan och i sökljuset hos mig. Men ofta och här saknar jag en geografisk kartbild.

  3. Kul att du funderar över länder utanför den vanliga kartan. Vi ordnar en privat delegationsresa och kollar läget? Myra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.