Morgonekot: Stödet till landets företagare fungerar inte

Idag har Morgonekot tagit upp det jag bloggade om igår. Hur dåligt stödet till landets många Corona-utsatta företagare fungerar.

Företag upplever stöden som krångliga Här kan Du lyssna hur Ekot redovisar företagens problem, tar två minuter.

Problemen enligt Eko-inslaget:

  • Korttids-permitteringarna skulle kosta 90 miljarder. Bara 32 miljarder är utbetalade
  • Omställningsstödet uppskattades kosta 30 miljarder. Endast 5,7 miljarder är utbetalade.
  • PS Omställningsstödet var totalt på 39 miljarder, så utbetalt 5,7 betyder endast 15 procent. (Morgonekot var dåligt påläst, tydligen)

Det måste vara något fel när endast 35 respektive 19 procent av det uppskattade stödet är utbetalat. Finansdepartementet kan ha räknat fel. Stöden kanske är så krångliga och långsamma att stöden inte fungerar.

Varför reagerar inte landets näringslivsorganisationer, så att det hörs? Och vad säger Centerpartiets Annie Lööf som ska tillvarata de mindre företagens intressen?

Gårdagens Blogg; Regeringen måste sluta misshandeln av landets Corona-drabbade företag

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.