Möte i Berlin om Europas återindustrialisering

I måndags, den 18 mars, hade Angela Merkel bjudit in Europas ledande industriföreträdarna till ett möte i Berlin. Leif Johansson, Ericsson ordförande, ledde delegationen som bestod av 15 industrialister i ERT, European Round Table of Industrialist. Här är en del av Johanssons anförande vid mötet, och en förteckning över de andra deltagarna, varav två andra svenskar. I mötet deltog också Frankrikes president Hollande och EU:s kommissionsordförande Barosso. Frågan för mötet var hur Europa skall kunna återta sin roll som industrtiell region. ERT överlämnade ett sk Position Paper.

Den plan som EU har tagit fram, KET, Key Enabling Technologies, var ett huvudtema. Du som läser min blogg har sedan ett par år tillbaka har kunnat ta del av detta arbete. EU-kommissionen har nu en särskild sida om KET-projektet. Där finner Du mängder av intressanta länkar.

Målet är att industrins andel av ekonomin skall öka från dagens 16% till 20%. Perspektivet måste dock, enligt Leif Johansson i går, vara 20 -30 år. Det sa han på Entreprenörskaps-forums globaliseringskonferens på IVA. En redovisning av denna konferens kommer snart på organisationens hemsida.

Vad kommer då hända i Europa, utifrån arbetet att återindustrialisera kontinenten? Enligt Leif Johansson är detta de tre viktigaste framtida händelserna, ansträngningarna:

  1. Förverkligande av den inre marknaden
  2. Fokus på konkurrens
  3. Miljö och uthållig produktion

Som jag tidigare påpekat sker en hel del viktigt arbete bakom kulisserna i EU, som dock inte når dagens ljus. Media har bara intresse av finanskris och eventuell konflikter. Det konstruktiva, framåtsyftande, finns det inget utrymme för. Trots att säkert läsarna har intresse för framtiden. Jag kommer dock att uppmärksamma detta vidare i nyhetsbrev  och blogg.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.