När fattar regeringen beslut om deltagandet i EU:s Horizon 2020?

Varför är utbildningsdepartementet så långsamt? Är det en konflikt med Näringsdepartementet igen? Frågan gäller strukturen i arbetet med EU:s stora forsknings- och innovationspolitiska program, Horizon 2020. Programmet betyder miljarder för Sverige, svenska forskare, institutioner och företag. Per år.

Sverige bör deltaga pro aktivt i Horizon 2020? Om inte Sverige proaktivt kan vara med och utveckla de många två-årsprogram som EU nu arbetar med, så kommer vi på efterkälken. Vi får komma som jästen efter degen. Nu är det skuggkommitteér som arbetar i avvaktan på regeringsbeslutet, och det är knappast tillfredsställande. Det borde vara riktiga programkommittéer.

I somras föreslog en utredning under ledning av generaldirektören Rolf Annerberg hur arbetet borde gå till. Den 30 augusti hölls en hearing, där alla tycktes vara överens. Men trots utredning och alla parters instämmande så dröjer regeringen, läs utbildningsdepartementet, med beslut. Även utredaren undrar.

Nu lär det vara en konflikt om vem som skall leda informationsarbetet med Horizon 2020. (Regeringen kallar det underligt nog Horisont 2020, trots att “Horizon 2020” är ett av EU antaget egennamn/varumärke). Vilken roll skall Vetenskapsrådet ha i sammanhanget, lär vara frågan. Vinnova har uppdraget idag, tillsammans med andra forskningsfinansärer.

Faktum är att den här frågan borde varit avklarad långt tidigare, för Horizon 2020 har varit känt till sin struktur och omfattning sedan den 8 februari detta år, och de insatta ännu tidigare (bl a regeringen). Så Sverige kunde/borde ha varit betydligt mer på hugget, än den långsamhet som nu uppvisas.

Här finns alla officiella dokument, som arbetet inför de kommande åren utgår ifrån.

Noteras kan att regeringen i Bryssel lyckades få en bättre struktur på EU:s arbete med Horizon 2020 än det ursprungliga förslaget. Totalt fyra kommittéer skulle ha skött beredningsarbete på ett otal områden, men genom Sveriges agerande har det nu blivit 14 programkommittéer. Så det är bra, men varför då söla hemmavid? Peter Honeth?

Den 28 – 29 januari nästa år kommer Vinnova att ordna informationsaktiviteter om Horizon 2020 under närvaro av forskningskommissionären Maire Geoghegan-Quinn.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.