När tar robottarna över?

Många tror säkert att det är science fiction, robottarna kommer alltid att vara underordnade oss människor. Ja, kanske, men se vad schackspelarna säger idag. De kan utmana, men inte vinna mot de mest avancerade datorerna. Bara en del av mästarna ställer upp, och det beror kanske just på underlägsenheten.

Men nu gäller det vår nya tidsålder; “The Second Machine Age” Om detta har skrivits en bok, men just den titeln, av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee, båda från MIT. Boken verkar både intressant, ja spännande, men skrämmande. Då utgår jag från de recensioner jag kunnat läsa, se nedan. Boken kan beställas på Amazon, där det också är möjligt att smygläsa lite. Boken har nyligen kommit ut.

Financial Times Martin Wolf har skrivit en första artikel med utgångspunkt från de utmaningar som boken anger. Han skall återkomma till andra sidor i en ny artikel. Författarna själva har skrivit och pekat på människans möjlighet. Om vi utbildar oss adekvat och öppnar för verklig fortbildning kan robottarna förpassas till baksätet.

The Economist har också uppmärksammat boken i denna recension.Tidskriften har även kommenterat både boken och ämnet som boken och flera andra böcker nu också tar upp. The Economists artikel är både utförlig och intressant, måste jag säga. Den tar också upp de tankar om “secular stagnation” som den amerikanske ekonomen Larry Summers beskrev i höstas.

Martin Wolfs i FT menar att produktiviteten kommer att öka kraftigt i allt som tillverkas. Och de globala företagen kommer att ta hem spelet, “winners-take-all”, menar Wolf. Det leder till en hög koncentration av inkomster. Den procent (1%) av befolkningen som tjänade mest i USA år 2012 tog hem 22 procent av alla inkomster i landet. En fördubbling relativt sett jämfört med 1980-talet. En annan av FT:s kommentatorer, Tim Harford, har drastiskt konstaterat att robottarna kommer och “tar ditt jobb”.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”När tar robottarna över?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.