Nationella Samverkansprogram – hur ska man gå från ord till handling?

I onsdags hade Nationella Innovationsrådet ett möte, som jag tidigare aviserat. Dagen började med att statsministern tillsammans med 8 statsråd presenterade fem strategiska samverkansprogram. Presentationen inleddes med statsminister Stefan Löfven, och det var en entusiastisk redovisning som skedde, vilket gladde mycket. Så ska det vara och låta.

Utgångspunkten är tre samhällsutmaningar:

  • Digitalisering
  • Life science
  • Miljö och klimatteknik

Men dessa utmaningar anser sig inte regeringen kunna möta utan att formulera dem i ett antal strategiska samverkansprogram, som här blivit dessa. I de här fem programmen anser man att alla de samhällsutmaningarna går in:

  1. Nästa generations resor och transporter
  2. Smarta städer
  3. Cirkulär bio-baserad ekonomi
  4. Life science
  5. Uppkopplad industri och nya material

Presentationen var bara i ord, och det var svårt att uppfatta vad som verkligen ska ske. Därför gick moderatorena in efter varje presentation och sa: “Och vad betyder detta konkret?”. Tyvärr måste jag konstatera att svaren uteblev.

Om dessa samverkansprogram ska bli verklighet måste det till utarbetade planer, som kan redovisas skriftligen. Detta menar också flera av Innovationsrådets 10 ledamöter, vid sidan om de fem statsråden. Men detta framfördes senare, om alls. Men detta är en stark uppfattning. Mikael Damberg, som ska ha överinseende över alla programmen, sa: “Vi är långtifrån färdiga ännu”. Det ska tillsättas referensgrupper och projektplaner ska utarbetas. Men även om vi inte är helt klara, så vill vi inte vänta, betonade Damberg. (Det kan vara rimligt, tycker jag, men då ska det komma verkliga projektbeskrivningar inom kort, som är konkreta.)

För Statsminister Stefan Löfven vill jag berätta, om han inte redan vet eller förstått detta: Att flera ledamöter i Innovationsrådet verkligen vill se dessa skriftliga och konkreta projektplaner. Sedan finns det andra i rådet som nöjer sig med mer luftiga och muntliga deklarationer. En reaktion fångade jag upp, har talat med häften av ledamöterna efteråt, och det är begreppet referensgrupper från näringslivet. De ska ju göra jobbet, och borde ha en helt annan dignitet.

Diskussionen sedan på NIR, det Nationella Innovationsrådet, fördes på hög intellektuell nivå, och gällde bland annat entreprenörskap och den kommande forskningspolitiska propositionen. Innovation är i detta sammanhang inte något som merparten av Rådet tycks förstå, inte heller statsråden. Undantag: Statsministern och Mikael Damberg., men det hjälper inte. Näringsministern kommer få svårt att få in ett innovationsperspektiv i forskningsproppen.

Oskar Thorslund, ämnesråd på Finansen, blir ny chef för Innovationsrådet kansli. Lycka till, säger jag. Där finns mycket att göra.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nationella Samverkansprogram – hur ska man gå från ord till handling?

  1. Många fina rubriker bortsett från hybriden uppkopplad industri och nya material.Känns mer förvirrande än tidigare men referensgrupper kan kanske konkretisera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.