Nobelpristagare: “Detta fick jag inte Nobelpriset för”

I en fullsatt aula på KTH, arrangerat av Entreprenörskapsforum, föreläste i fredags ekonomipristagaren Robert J. Shiller. Han inledde just med dessa ord, “Detta fick jag inte Nobelpriset för”. Vad han åsyftade var hans arbete med beteendeekonomi, eller Behavioral  Economics. För min del tycker jag att hans studier om de psykologiska faktorer som påverkar ekonomin är viktigare och angelägnare än prissättningen på tillgångar. Och det tycks Shiller själv tycka. Prissättningen är också av betydelse, vill jag tillägga.

“We are living in an age of finance” var Shillers budskap. Därför bör alla lära sig hur finansmarknaden fungerar; “Democratic Finance” myntade Shiller i föreläsningen. . Shiller beskrev också det välstånd vi uppnått nu som “The MIracle of Financial Capitalism”. Men, den utvecklingen störs av bubblor, som egentligen är onödiga. Så gav han flera “kängor” till sin kollega och med-pristagare Gene Fama, vars forskning “can be misleading”, enligt Robert Shiller. Faktum är att Fama fick med-ansvar för börskraschen 1987, men svarade då med att säga att alla förstår väl att människan inte är rationell. Något av ett underkännande av den egna forskningen.

Hur reagerar vi på de finansiella kriserna, frågade Shiller. Som gav svaret själv: Vi blir arga, men kriserna skulle kunna hanteras, menade han. Och drog denna liknelse: Den finansiella utveckingen är som en Highway där alla kör för fort. Därför behövs trafikpoliser som stoppar denna fortkörning. Men fortkörarna borde inte sättas i fängelse. Det vore mycket bättre om man såg i backspegeln och gav förarna en återkoppling. Så att de ändrade sitt beteende.

Viktigast idag i den ekonomiska vetenskapen är just “Behavioral Finance”, understök Shiller. Vi måste förstå det mänskliga beteendet. Här skulle jag vilja rekommendera Shillers bok, “The Animal Spirit“, skriven tillsammans med en annan nobelpristagare, Akerlof (gift med den nya FED-chefen Yellen). För egen del läste jag den när den kom ut 2009, sittande i en park i Washington DC. Shiller berättade för mig i fredags att han och Akerlof kommer med en nya bok om människans ekonomiska beteende, något att hålla koll på.

Seminariet ledde med sedvanlig bravur av Pontus Braunerhjelm.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.