I början på veckan gav jag den positiva bilden. Här den negativa, eller snarare några brottstycken. Tyvärr är det mycket som inte är bra. Detta blir en kavalkad, en tråkig historia, vill jag säga. Vi börjar med
Personaloptionerna, som Sverige behövt sedan två decennier. Något som Anders Borg insåg först när han nästan slutat som finansminister. Och nu föreslår Mikael Damberg något, som egentligen borde hamnat i papperskorgen.
Så har vi 3:12-reglerna, som enligt finansministern bör inbringa ytterligare 5 miljarder i skatt. Varför inte satsa på jobbskapande entreprenörer i stället? En entreprenör med en 1 miljon i omsättningen måste öka sin lön med 27 procent för att få samma inkomst som tidigare. Om det nya förslaget går igenom. SvD i onsdags.
Men det räcker inte med 5 miljarder i höjda företagsskatter. Carlén-Larsson visar i Dagens Industri att cirka 20 miljarder kommer företagsskatterna höjas. Om de liggande förslagen förverkligas.
Om något så behöver de asylsökande få jobb. Idag tar det 7-8 år innan hälften får jobb, och då kanske bara deltid. Genom praktik hos svenska företag kunde 15.000 platser skapas. Förra året. Och mycket mer kunde det bli. Nu har Migrationsverket stoppat detta. Man ska klara det själv, vilket man inte gör. Se hur företaget Ambea hamnar i kläm, liksom många tusen asylsökande. Tydligen får Migrationsverket göra vad som faller dem in.
De svenska kapitalskatterna är inte alls så låga som vi tror. Det har Aktiespararna visat i en studie som publicerade i Dagens Industri den 3 januari. Studien är gjord av Carnegie. Näst högst i Europa hamnar Sverige på kapitalskatter. Så där försvann en myt.
Förra året försvann 5.963 ROT-företagen. Nästan 10 procent av den totala stocken. Som en följd av minskningen i avdragen med 30 procent. Det visar en kartläggning som Företagarna gjort.
Detta är bara en skörd i nuet. Lägg till – stackato – följande:
- Sveriges omvärldsbevakning läggs ned
- Sverige blir en Akademisk Lanthandel, forskningspropositionen inte håller måttet
- Det politiska beslutsfattandet i Sverige saknar sence of urgency
- Sverige har förlorat sin ledartröja i digitalisering. Vill vi återta den?
- Sverige ensamt om en strikt företrädaransvar, som hindrar kompetens i styrelser?
- Varför lyssnar inte Sverige på OECD?
- Vill regeringen stoppa välfärdsföretagen? Har man glömt löntagarfonderna?
- Både toppforskare och arbetskraftsinvandringen hindras.
Nu får jag stoppa uppräkningen. För den är alldeles för deprimerande. Tänk i stället positivt, villl jag säga; Tänk vilken potential Sverige har!