Det har kommit grus i maskineriet om utredningen “Ordning och reda i välfärden“,, som Ilmar Reepalu kallade sin utredning om hur de privata bolagen ska stoppas. Shekarabi ville i somras göra en halvhalt, Reepalus utredning är inte välkommen hos stora grupper i det egna partiet. Det gäller inte minst ute i kommunerna. Och Miljöpartiet har särskilt vurmat för friskolorna. Men enligt Malisen ska Magdalena Andersson beordrat full fart framåt, så att hon kunde få Vänstern bakom budgetpropositionen. Men nu är budgeten framlagd, och då kan man tydligen strula. Även gentemot kamrat Jonas Sjöstedt.
Enligt Shekarabi skulle en Lagrådsremiss beslutas av regeringen torsdagen den 9e november. Men så helt plötsligt, för knappt två veckor sedan, blev det förskjutet. “Nytt datum inte bestämt, men det blir i närtid”, enligt min sagesman. När jag så frågade igen i fredags blev svaret: “Den kommer till vintern“. Efter andra kontakter i regeringskretsen förstår jag att tveksamheten där är stor
Många kommuner kommer få det svårt om Reepalus förslag går igenom. Därför är många kommuner, både med S och Alliansen i ledningen, starkt emot förslaget. Och de berörda företagen vågar inte gå ut och tala klartext. Om en skola säger: Med Reepalu får vi lägga ned, så skadar man sig själv redan idag. Vilka elever vill vara kvar om skolan kanske behöver läggas ned? Och vilka vill börja där?
Ett företag som skulle beröras är Schedevi Psykiatri med 60 arbetstillfällen. Det riskerar att försvinna från Essunga kommun om man måste lägga ned sin verksamhet på grund av vinsttaket. Och verksamheten är inget som kommunen kan ta över. Därför går nu företaget ut med sin situation. Vågat, för hur reagerar patienterna?
De offentliga sektorn har till råga på eländet också en akilleshäl: Ett stort underskott i välfärdsföretagen, som måste täckas med skattemedel. Går ett privat företag dåligt får man lägga ned det. Det rör sig om miljardbelopp.
Det är i första hand de privata företagen som driver fram innovationer, som sedan de offentliga gärna tar efter.