I veckan kom Dagens Industri med “Framtidens forskning”, som en bilaga med ett otroligt intressant och viktigt innehåll. Du som normalt slänger alla bilagor, spara denna och läs! Men jag har också länkat till den, om Du får läslust senare i sommar.
Faktum är att politiker, särskilt de ansvariga för vår kunskapsutveckling, måste läsa och ta till sig det som skrivs. Det är tre artiklar som jag vill lyfta, de är nycklarna till vår framtida forskning:
- Dags för en rejäl reform! Inledningen på sid 3 där SSF:s VD Lars Hultman skriver. Finns ingen länk tyvärr.
- “Inför ändamålsenlig statlig forskningsfinansiering” En intervju med Lars Hultman, SSF:s VD
- “Mer spets ska ge vassare forskning”. En intervju med den ansvarige forskningsministern, Mats Persson
Nu vet jag att några som får denna blogg tycker att jag borde rekommendera även andra artiklar. Det kan jag hålla med om. Därför en länk till alla artiklar här:
Nu måste jag också komma med några viktiga reflektioner.
Inledningsvis skriver Lars Hultman att vi behöver en rejäl reform av forskningssystemet. Sverige halkar efter och de excellenta forskningen krymper. Då vill jag först beskriva, det som säkert inte många kommer ihåg. Men, både 2012 och 2016 fick OECD i uppdrag av dåvarande regeringar att utvärdera det svenska forskningssystemet.
- Vi börjar med 2012 då OECD gjorde en stor analys av Sverige som forskningsnation
- Sedan till 2016 då också OECD gjorde en stor genomlysning med konkreta förslag
Båda ovanstående länkar går till mina bloggar som de här åren redovisade OECD:s rapporter. Hade tänkt att länka till själva rapporterna via det svenska regeringskansliet. Men, hör här, båda länkarna har regeringen tagit bort. Varför kan man fråga sig? Skälen är nog följande:
- OECD har båda gångerna, 2012 och 2016, varit kritiska mot det svenska forskningssystemet.
- Vare sig Alliansregeringen 2012 eller S-regeringen 2016 har i sina propositioner angivit OECD:s analys av Sveriges, förmodligen just för att dessa är kritiska.
- Inte heller har regeringarna i sina propositioner angivit vilka förslag som OECD framfört
- Allra mest anmärkningsvärt är att propositionerna inte ens angivit att OECD genomfört dessa rapporter på uppdrag av regeringarna för att just vara underlag för respektive regerings förslag till riksdagen. Rapporterna har kostat flera miljoner per styck.
Avslutningsvis vill jag visa ytterligare några bloggar där OECD:s analys och reform-förslag av det svenska forskningssystemet framgår.
- Hela det svenska forskningssystemet behöver förändras, enligt OECD
- Stora reformer av de svenska universiteten behövs, enligt OECD
Här är Forskningsfinansierings-utredningen som fick uppdrag i september att på ett år analysera och ge förslag. Här är deras delförslag: Statlig forskningsfinansiering Underlagsrapporter. Slutbetänkande kommer i september kommande höst.
Här är direktiven, skriven av S-regeringen förra våren. I direktiven på 9 sidor finns inte ett enda ord om OECD:s studier. I den delrapport som kom i våras har utredningen gått igenom OECD:s studie från 2016 ganska noggrant. OECD refereras till på 69 olika ställen. Ganska otrolig utveckling. Regeringen vill inte nämna OECD, men utredningen anger detta som den väsentligaste analysen.