Nu är Ukrainas fokus Krim och den andra fronten, inne i Ryssland

Idag och i morgon kommer fokus på Ukraina vara starkt, med president Zelensky i stan. De svenska medierna kan inte strunta i det som händer i det ryska kriget mot Ukraina, som man gör annars, med nästan obefintlig bevakning på plats. Bara Dagens Nyheter har en journalist på plats, utmärkta Anna-Lina Laurén, men hon flyttar till Berlin i höst. Dessutom har radion, och även SVT några bra reportrar, som åker dit regelbundet, men det är inte samma sak som bevakning på plats.

Vad händer i Rysslands storskaliga krig mot Ukraina?

  • Ryssland gör allt man kan, och lite till, för att slå ut Ukraina. Nu försöker man med Kharkiv-regionen, där man gått in med för liten styrka och motas nu bort av Ukraina.
  • Ukraina får successivt mer ammunition och även vapen. Den nya mobiliseringen i Ukraina pågår  också och ger resultat, men det tar månader innan det är klart. Samtidigt sätter Ukraina  upp 14 nya brigader.(Sverige kan inte ens klar fyra till 2030)
  • Ukraina angriper nu militära enheter på Krimhalvön. Det ger resultat, med utslagna flygbaser, luftförsvarssystem och båtar. Samt oljedepåer och vapenförråd.
  • Ukrainas andra front – inne i Ryssland – skapar stora problem. Ryssland har gått frn att var ett exportland på bensin och diesel till att nu var ett importland, men ökande priser, kanske upp 40 – 50 procent.
  • Förutom raffinaderier och oljedepåer angriper Ukraina strategisk mål som vapenfabriker, flygbaser och militära anläggningar. Detta sker dagligen.

I morse klockan 02.00 utbröt en stor brand bröt ut vid en oljedepå i Port Kavkaz i Rysslands Krasnador Krai. Som följd av en drönare-attack. Tre petroleum-cisterner sattes i brand. Anläggningen har levererat gas till de ryska styrkor i ockuperade Kherson- och Zaporizhzhia regionerna. Myndigheterna hävdar att det är flera offer bland de anställda på oljedepån till följd av attacken.

Hamnen Port Kavkaz ligger cirka 12 kilometer öster om Kerch-bron som förbinder det ockuperade Krim med Rysslands fastland. Så Ukraina är nära bron…(Anställda vid oljeanläggningar slutar nu av risk för attacker, och det gäller både i ockuperade områden och i Ryssland.) Ukraine har också  satt två färjor ur spel som körde Kerch-färjeöverfarten till det ockuperade Krim med tunga transporter, då bron efter angrepp inte kunde härbärgera dessa.

Under den gångna natten har Ukraina också genomfört en  multi-operation för att förstöra logistiken för de ryska trupper på Krim.  Samtidigt som man genomfört omfattande attacker på transformatorstationer och kraftnät samt på oljecisterner i det ryska Krasnodar-området, som är granne med Krim.

Ett viktigt tillslag mot Krim gäller en  långräckviddig spaningsradar på den ockuperade halvön. Radaranläggningen är Nebo-SVU, värt nästan 100 miljoner dollar. Den träffades av ett antal drönare. Därmed försvinner möjligheterna till förvarning inför flyg- eller robotanfall mot Krim och Kertjbron. Bit för bit förstörs Rysslands luftförsvar lagom till F-16:s ankomst till Ukraina.

Förlorade militära enheter vid fronterna, det senaste dygnet. enligt den mycket pålitlige Andrew Perpetua, är intressanta. Ukraina hade förlorat eller fått skadat 12 militära enheter, medan ryssarna hade förlorat eller fått skadade militära enheter till antalet 78. Det gör förlusten som 1 – 6 till Ukrainas fördel. Ta gärna en titt på förlusterna, första länken, så förstår Du hur exakta uppgifterna om förlusterna är.

Under morgonen på fredagen har det rapporterats om ukrainska drönarrobotar djupt in i Ryssland, t ex över Tatarstan där en Shahed-fabrik ligger. Tillverkar drönare på licens från Iran, och som används i stor skala vid civila angrepp på Ukraina

Intressanta uppgifter kom under dagen om situationen i Kherson-regionen. Styrkeförhållandena ska enligt Euromaidan Press vara 38 000 ukrainska soldater mot 14 000 ryska. Den ryska Kharkiv-offensiven har kört fast.  Är ryssarna dessutom numerärt underlägsena så är det bara en tidsfråga innan man blivit besegrade. (På detta område)

FT idag: Joe Biden har godkänt Kievs användning av amerikansktillverkade vapen för att slå till i Ryssland så länge som målen relaterar till Moskvas offensiv i Ukrainas Charkiv-region, sade en amerikansk tjänsteman på torsdagen.

 

 

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.