I går “smög” regeringen ut med uppgiften om att den tillsatt en ny entreprenörskapsutredning. Vad man inte sa i sitt pressmeddelande var att den förra regeringens utredning, kallad “Entreprenörskapskommitten” samtidigt lades ned och alla ledamöter och hela sekretariatet entledigades.
Det är nu två månader som Maria Ludvigsson i en kritisk ledare, “Sanningen sätts på prov av Löfven”, avslöjade att regeringen tänkte ändra direktiv och uppläggning på Entreprenöskapskommittén. Det tog sedan de gångna två månaderna att ändra det hela. Genom att hela kommittén lades ned, samtidigt som en särskild utredare tillsattes. Det råkade nu bli ordföranden i den nedlagda kommittén, professor Pontus Braunerhjelm, som nu med hjälp av nya direktiv och en referensgrupp ska se över innovations- och entreprenörskapsklimatet i Sverige.
Valet av utredare är lika bra nu som då, men nu med möjligheten för KTH-professorn och tidigare VD-n i Entreprenörskapsforum att vara friare i sitt arbete. Han får också lägga skarpa förslag under resans gång. Slutdatum för utredningen är satt till den 15 oktober 2016, dvs två månader senare än vad som gällde för Alliansens kommitté. Dessutom ska Pontus Braunerhjelm “i halvtid”, dvs kommande höst, avge en delrapport inför regeringens kommande forsknings- och innovationsproposition.
Den nya direktiven, som inte är offentliggjorda ännu, tar bort uppdraget att se över skattesystemet för innovation och entreprenörskap. Däremot kommer utredningen att få göra internationella jämförelser, som visar hur systemen ser i andra länder, en internationell utblick. Den kommer möjliggöra synpunkter av betydelse också för skattesystemet. De ursprungliga direktiven var bra, och troligen blir det inte så stora ändringar – utom de skarpa skatteförslagen.
Hej
Verkar svårt att första skillnaden. Jag har varit med om många liknande kommitteer och utredningar, alla med goda föresatser. Det vanliga att vi är duktiga forskare men dåliga försäljare. Detta tror jag ligger i den svenska folksjälen. Låter kanske lite pessimistiskt men man får tro att denne Pontus B kan skapa några friska vindar. F.ö hade Ny Teknik några bra förslag på medlemmar i kommitten i senaste numret.
Mvh
Ove
Hej
Detta var inte goda nyheter. Innovationssystemets största brister återfinns ju i regelverket för skatter. Något förenklat så har vi ett stort investeringsunderskott från privatpersoner – affärsänglar. Storleken är ca 10 miljarder kronor årligen om vi jämför med de anglosaxiska länderna. Delar av detta underskott kan stimuleras fram med skatteincitament. Här några brister:
– Investeraravdraget; Behöver utvecklas, förenklas och gälla också när investeraren nyttjar sitt företag
– Beskattningen av optioner, vilka är viktiga när kvalificerad personal skall rekryteras och när finansiärer och entreprenörer skall finna lämpliga samarbetsformer; Reglerna måste ges nya former
– När en anställd person börjar utveckla en affärsidé privat, som senare kan bli basen för ett företag, bör utvecklingskostnaderna var avdragsgilla mot tjänsteinkomsten
Detta är bara ett axplock.