Det har hänt mycket på EU-fronten på senare tid. Fokus i krisbekämpningen har svängt från bara åtstramning till strukturella förändringar, men med ett makroekonomiskt balansperspektiv på längre sikt. EU-kommissionen offentliggjorde sin nya inställning i rapporten, som publiceras varje år så här dags, de “Landspecifika länder-rekommendationerna” för 2013 (The Country-specific Recommendations 2013). Det tidigare kravet på högst 3 procent budgetunderskott skjuts framåt i utbyte mot strukturella förändringar. Financial Times beskriver förändringen väl i sin förstaledare igår.
Sverige får sina rekommendationer också, men de sticker inte ut så som de för underskottsländerna Frankrike, Spanien eller Italien. Egentligen är det EU-kommissionens rekommendation till Rådet (med regerings- och statscheferna) som senare i juni formellt skall ge medlemsländerna sina rekommendationer. Men dessa avviker normalt inte från vad Kommissionen föreslagit. Det har redan förts förhandlingar i veckor mellan Kommissionen och de enskilda medlemsländerna om dessa rekommendationer och sättet som de skrivs på. (Sverige har fått igenom en del “dämningar” i kritik och rekommendationer)
Samma dag som Kommissionen ändrade från bara åtstramning till strukturförändringar hade Entreprenörskapsforum tillsammans med nätveket Europaperspektiv ett seminarium i Bryssel på samma tema, under ledning av professor Pontus Braunerhjelm. Utgångspunkten var boken “Ett konkurrenskraftigt EU till rätt pris“.
Det var ett seminarium som jag lyssnade på med visst välbehag. (Vissa presentationer från seminariet kommer snart att vara tillgängliga på Entreprenörskapsforums hemsida). Det är onekligen bra när de stora elefanterna (läs Kommissionen och Rådet) tar intryck och förstår vikten av mikroekonomin och de strukturella reformer som krävs för en öppnare marknad och ett konkurrenskraftigare EU.