Nu gäller det för den ny-gamla regeringen att genomföra reformer

Först: Vladimir Putin bör behandlas som den grovt kriminella gängledare han är.

Sedan över till svensk ekonomi. Det är viktigt att genomföra reformer och investeringar som behövs för framtiden. Vill återkalla det förslag som ordförande i Svenskt Näringsliv Jacob Wallenberg föreslog i våras. Inte minst en satsning på vår infrastruktur. Låt mig citera vad jag skrev i en blogg i början på juni om Jacob Wallenbergs förslag:

Vad måste vi göra? Jacob Wallenberg räknar upp några avgörande och viktiga områden:

  • Höghastighetståg, tåg till Oslo
  • Fyrfilig motorväg mellan Stockholm och Göteborg
  • Energiförsörjningen, med en fördubblad produktion till 2045
  • En ordentlig utbyggnad av kärnkraften
  • En privat finansiering av infrastruktur tillsammans med pensionsfonder och staten
  • Digitaliseringen och den gröna omställningen måste utvecklas, inklusive AI

 

I en artikel i Affärsvärlden så skriver Alice Teodorescu följande om den kommande ekonomiska politiken, som regeringen behöver föra:

“Regeringen gick till val på märkbara förbättringar på en rad områden; mer och billigare el och lägre bränslepriser, färre kriminella och hårdare straff, ett svenskt inträde i Nato och en uppdaterad version av Alliansens signumprojekt, ett slags Arbetslinjen 2.0. …..

Nu återstår de åtgärder som syftar till att göra det attraktivare och lönsammare att arbeta över huvud taget, eller att arbeta mer och längre, att vidareutbilda sig liksom att avancera i tjänsten.”

Artikeln är väl värd att läsa, och även regeringen bör ta intryck.

Låt mig återvända till Jacob Wallenberg, som låtit tala om sig, eller snarare om hans synnerligen angelägna synpunkter på hur Sverige kan och bör utvecklas. Detta sker inte minst i Dagens Industri, som är “på hugget” när det gäller att skriva om vad som behöver göras i vårt land. Här intervjuas även Kusinen Marcus: “Sverige är under-investerat i infrastruktur”. En intervju från maj 2021, men lika aktuell idag.

En annan fråga, som det finns anledning att återkomma till är forskningen. Här tycker jag att utbildningsminister Mats Persson redan gjort en hel del och är orädd. En ny forskningsberedning är tillsatt och insikten tycks finnas att det måste göras mer excellent forskning om Sverige ska ligga i framkant. Kanske ska man fundera på att göra som företagsledaren Carl Bennet föreslagit: Dubbla den svenska satsningen på forskning.

På det närliggande området skolan görs nu också insatser, vilka är välkomna. Flumskolan måste bort och ordningen återställas i de svenska skolorna. Däremot får man inte falla till föga för rent dumma förslag som Centerledaren Demiroks förslag att skrota betyget underkänt. Att dupera sig själv genom att inte förstå när man inte kan sitt ämne är ingen framgångsformel.

Till sist en synpunkt på statens budget. Den borde delas upp på en kapitalbudget och en investeringsbudget. Detta för att låta investeringarna, inte minst i infrastrukturen, få leva sitt eget liv. De är inte kostnader, utan just investeringar. Detta finns redan i debatten, men här borde regeringen göra en insats, vad sägs finansminister Elisabeth Svantesson?

PS Ukraina avancerar som jag tidigare skrivit om många gånger. Trots att i Robotyne de ryska styrkorna var dubbelt så stora som de ukrainska. Totalt stod 40.48.000 ukrainska soldater mot 80.000 – 117.000 ryska. Här är en redovisning av de engagerade förbandet (trovärdig källa)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu gäller det för den ny-gamla regeringen att genomföra reformer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.