Nu går Ukraina från klarhet till klarhet – Återuppbyggnaden på väg

I dag hölls “Stockholm Conference”. Om den privata sektorns insats för Ukrainas återuppbyggnad. Med SITE och SCEEUS som arrangörer och Ingengörsvetenskapsakademin och Svenskt Näringsliv som medarrangör. På den här länken kan Du läsa hela programmet.

Hela konferensen var rakt igenom positiv. Dock gäller “Chatham House Rules”, så jag får säga vad som sades, men inte av vem och egentligen inte var. Dock kan jag berätta att platsen var IVA., för det har arrangörerna själva talat om.

Deltagande var toppar från den europeiska näringslivet, med Jacob Wallenberg i spetsen. Han bjöd dessutom på en reception i går kväll på Täcka Udden, en fantastisk plats som jag alltid uppskattat. Ett förnämligt ställe att träffas på och umgås samt samtala. Vilket också skedde i går kväll.

Vad var resultatet idag? Om man bortser från en enda paneldeltagare så var enigheten stor om att en återuppbyggnad är möjlig trots att det kostar i stoleken 400-500 miljarder euro. Lika mycket som Sveriges BNP. Att inte återställa Ukraina är dyrare än att låt bli var det många som sade.Men viktigare var nog att vi ska inte återuppbygga Det som varit, utan bygga nytt och för framtiden. Det står också väl beskrivit i de PM som vi fått i förväg.

Vad var behållningen av dagens konferens? En kort sammanfattning i punktform:

  • Svårast nu för företagen är brist på försäkring och återförsäkring pga av kriget.
  • Viktigast: samordning och exekutivt fokus. Det måste finnas en ledning.
  • Långsiktigt oerhört viktigt med återuppbyggnaden, kortsiktigt riskfyllt pga kriget
  • Ekonomin börjar återhämta sig. Nedgången i BNP var cirka 30 procent förra året
  • Trots nedgången växte IT-sektorn förra året hela 6 procent.

Sedan har vi kriget: Ingen tror väl att Ukraina skulle vilja spränga dammen som nu förorsakat dem stora svårigheter även för trupperna i området.  Värre för jordbruket där 94% i av bevattningsanläggningar i Chersonregionen som slagits ut av den ryska sprängningen. I Zaporizhzhia-regionen är det 74% och i Dnipropetrovsk-regionen 30% av jordbruket som kommer sakna vatten till odlingarna.

Ryssarna själva har tidigare erkänt att de minerade dammen för sprängning, de har t o m skrutit med det. Dessutom ligger dammen i ryskt ockuperat område så det är svårt för Ukraina att ha tillgång till dammen. Nu rapporterar också personer som bor i området explosioner när banken brast.

Frankrikes president Macron kallar sprängningen av dammen Nova Kakhovka för en attack och fördömer detta vidriga dåd. Frankrike skickar nu katastrofhjälp. Ska bli intressant om andra, liksom MSB gör detta. Begäran fanns redan för två dagar sedan där, långsamheten är bedrövlig.

Ukraina uppger nu framgångar i Bakhmut, men de anfallen skedde tidigare så detta bör ses som en separat operation. Ukraina rycker fram både norr och söder om staden. Så snart inringar de de ryska styrkorna.

De ryska förlusterna fortsätter: Hela 880 soldater dödades det senaste dygnet. Övriga förluster för ryssarna var tretton stridsvagnar och sjutton pansarskytte- skyttefordon, vidare 37 artillerisystem, fyra salvpjäser, ett luftvärnssystem, sjutton mjuka transportfordon och tre enheter särskild utrustning. Ett ryskt attackflyg, en Su-25 sköts också ned.

Storoffensiven har dessutom inletts påstår media. Vi får återkomma till detta, när vi vet mer säkert. ISW gick ut med en extra bulletin för en timme sedan om detta, så allt tyder på att det är korrekt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.