Nu kan näringslivet agera – och få Stefan Löfven göra det han lovat

I måndags var statsministern iLuleå och invigde en pilotanläggning för fossilfritt stål. Målet är att hela stålindustrin ska vara fossilfri om 20 år. Det följer den Klimatfärdplan som Jernkontoret arbetat fram tillsammans med stålverken. Sverige skulle kunna bli ledande här.

Det finns ett stort problem, och det är miljöprövningen som tar alldeles för lång tid. Inte ens om man har ett tillstånd att släppa ut en viss mängd koldioxid får man gå över till en process som inte släpper ut någon CO2 över huvud taget. Och det tar år, många år, att få tillstånd att inte släppa ut koldioxid över huvud taget.

Detta måste vara fel, och det inser statsminister Stefan Löfven, som i Luleå fick höra stark kritik för att tillståndsprövningen tar för lång tid. Kritiken är berättigad säger Löfven. “därför måste vi korta ledtiderna”. Och han tillägger att “alla tillståndsprocesser måste bli snabbare“. Han nämner specifikt kraftledningar som också är en tillståndssaga på många år. Vi vill ha fram mer el, men myndigheter, domstolar och den egna regeringen bromsar.

Inte nog med att de långa processerna drabbar enskilda företag hårt, de har inte råd att vänta i åratal, dröjsmålet hämmar också den svenska klimatpolitiken. Miljardinvesteringar i nya gruvor bromas. Boliden är ett företagen som berörs. Det företaget har väntat i flera år på att regeringen ska ge klartecken för kopparbrytning i Laver, väster om Älvsbyn. “Helt absurt och ofattbart” säger VDn.

Ett annat ärende som regeringen ska besluta om är Preem. Där tycks Långbänken vara högst påtaglig. Enligt gällande lag ska inte regeringen kunna stoppa Preem, men osvuret är bäst så länge socialdemokraterna vill hålla MP på gott humör och kvar i regeringen. (Tänk vilken bromskloss MP är även för miljöbeslut).

Nu är det väl en utmärkt möjlighet för näringslivets organisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, och skriva till samt uppvakta Stefan Löfven. Annars är nog risken stor att Stefan Löfven börjar tala om dröjsmålen med tillståndsgivning som “Oacceptabelt” och sedan övergår det till att vara “Fullständigt oacceptabelt”. Men frågan är hur dessa kraftuttryck kan påverka lagstiftningen och alla Långbänkar, som ställs ut så snart ett ärende dyker upp.

Det har tillsats en utredning för två veckor sedan, “En modern och effektiv miljöprövning”. Där sägs:

Syftet är att genom horisontella förändringar i miljöprövningen underlätta för miljö- och klimatförbättrande investeringar och åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser samtidigt som ett bibehållet miljöskydd säkerställs.

Tyvärr är utredningen ytterligare ett exempel på Långbänken. Utredningen ska inte vara klar först den 15 december 2021. Därefter ska regeringen bli överens om remissförfarandet, och där kan man tro att PM kommer att bromsa. Sedan remissrunda och sedan åter behandling i regeringskansliet. Ett förslag ska sedan gå till Lagrådet och därefter ska en proposition läggas. Riksdagen ska sedan behandla förslaget och fatta beslut. Min tro är att först den 1 januari 2024 kan en lagstiftning i bästa fall vara på plats.

PS Försvarets övningar möjliggörs av miljöbalken. Det finns exempel där tillståndsprocesser har dragit ut på tiden i flera år utan att Försvarsmakten har fått svar på sina ansökningar om att få använda övnings- och skjutfält. Fins det något annat land som har denna byråkrati?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.