Nu kräver Ulf Kristersson att EU ska utreda varför vi har hamnat efter – bra!

Det är inte en dag för tidigt som Sverige börjar reagera. Vi har varit alldeles för passiva i EU-sammanhang. Förvisso ska vi vara med i EU, för om organisationen inte fanns, hade vi fått uppfinna den. Skälet är att Europa är så fragmenterat och kan inte konkurrera med alla små länder. Men, vi får inte acceptera all byråkrati och långsamhet i EU, som är förödande. Det finns också en feghet mot ny utveckling, som hindrar EU att bli ledande och drivande.

Vad kommer det sig att EU inte fått ett enda plattformsföretag? De 10-talet som finns är amerikanska eller kinesiska. Det enda förtag som skulle kunna bli ett plattformsföretag är Spotify, men där har EU med skatter sökt stoppa och försvåra. Detta håller inte.

Andra inslag i EU är den rigida inställning som EU har till utvecklingen. Det tydligaste exemplet är kriget mot GEM-utveckling av sädesslag och växter. En annan är EU:s brist på att se hur teknologin utvecklar sig. Halvledartillverkningen, där EU för 30 år sedan stod för 40 procent av världsproduktionen, har nu minskat till endast 10. Inga avancerade chip i nm 3-5 tillverkas i EU.

Varför ska EU ligga efter på halvledare-området? Inte nog med att EU gått från att ha 40 procent av chiptillverkningen i världen till dagens 10 procent. Det är skälet till att leverans av en ny bil till runt ett år. Det hindrar också den ekonomiska utvecklingen i EU. Lägg då också till att Europa har den ledande maskintillverkaren av chips/halvledare: ASML i Holland. Så tekniken finns här, men inte det strategiska tänkandet, tyvärr.

Ulf Kristersson – och den svenska politiska sfären – är negativa eller tveksamma till att låta EU agera strategiskt. Där är Frankrike landet som driver på och vi måste inse vad som behöver göras. Kanske var det klokt att vara återhållsam i EU för 30 år sedan, eller så är det den återhållsamheten som släppt fram USA och Kina i ledningen.

PS Ryssland har utsatt Ukraina för en ny storattack med missiler nu på morgonen för att slå ut energisektorn. det är den 7e i ordningen. De tidigare stora missilattackerna har skett i Ukraina Oct. 10, Oct. 17, Oct. 31, Nov. 15, Nov. 23, and Dec. 5. Hur många missiler som skjutits ned respektive gått fram är inte känt ännu, men en hel del förstörelse kan redan noteras.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.