Nu måste EU tillbaka till kärnverksamhet – och bort från överregleringen!

Nu måste svenska regeringen göra något åt EU och dess dåliga utveckling. Det räcker inte att säga att Sverige som ordförandeland för ett år sedan lyfta konkurrenskraften. Sverige måste troligen ställa till med Skandal. Hota EU med utträde, samtidigt som man borde säga att ett Europeiskt samarbete är viktigare än någonsin.

Kanske bör regeringen vänta till dess EU-valet hållits och den nya kommissionen tillträtt. Men sedan är det Skandalen som, borde gälla, för annars lyssnar inte EU-kommissionen. Ulf Kristersson för ursäkta.

För fyra år sedan skrev jag en blogg “EU:s och Sveriges industriella framtid”. Då hade EU-kommissionen publicerat förslaget “En ny industristrategi för EU”. Bloggens kommentar på frågan om förslaget är rätt: “Svaret ligger i genomförandet” I EU:s bakgrundsanalys framkom att bara borttagna hinder i EU skulle betyda mer än 700 miljarder euro. Mer än Sverige BNP idag!

Fortsättningen har blivit mer och mer regler i EU. Föreslagit av en kommission som tycks tro att Europa kan hävda sig genom att bötfälla och straffa omvärlden, särskilt om den är duktig, och reglera samt reglera lite till. Sedan verkar också industristöd vara en framgångsformel för Kommissionen.

Så här kan vi inte ha det.

Detta är inget problem som bloggen hittat på. Faktum är att det dräller av inlägg och kommentarer som tar upp dessa frågor. Här vill bloggen ge en provkarta på hur det låter från ansvariga politiker och beslutsfattare i näringslivet:

Där det står Läs! betyder det att länken inte är bakom en betalvägg.

Regeringen kan nu inte backa gentemot EU och låta Unionen gå vidare, som vanligt, utan att göra de rätta sakerna. Nu gäller det att ta de tuffa besluten och genomföra dem.

PS. En rysk missilbåt, oskadliggjordes i natt i Sevastopol, Krim. Tredje ryska marinfartyget på fyra dagar.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu måste EU tillbaka till kärnverksamhet – och bort från överregleringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.