Nu måste Stefan Löfven peka med hela handen

I fredags bloggade jag om att Spotify nu anställer 1000 nya medarbetare i New York,  och inte i Stockholm, eftersom politikerna inte lyssnat. Nu är det dags igen, men på ett annat sätt. Migrationsverket tänker nu utvisa 15 nyckel-medarbetare på Spotify, utan andra skäl än en trög och missriktad byråkrati på verket. Det är Dagens Industri som idag uppmärksammar detta.

Därför är det dags för vår statsminister att agera. Det kan inte vara omöjligt för honom att tala om för Migrationsverket vad som ska gälla. Om inte så kan man fatta ett kollektivt regeringsbeslut nu på torsdag i ärendet. Så sent som den 31 januari i år hyllande Stefan Löfven Spotify för dess framgångsrika verksamhet, på ett IVA-seminarium – jag åhörde det. Men det räcker inte att uppskatta en verksamhet i ett högtidstal. Spotify, liksom Skype, lever på sin verksamhet och knappast på vackra ord.

De 15 drabbade medarbetarna har internationell spetskompetens, och är avgörande för Spotifys verksamhet. De mår dåligt, och några har redan lämnat Sverige. Bolaget har skrivit till Justitiedepartementet och bett om hjälp, men jag vet inte vilken respons de fått. Kopia på skrivelsen kan begäras här: justitiedepartementet.registrator@regeringskansliet.se

I skrivelsen säger Spotify att man lider “skada” av läget idag. Migrationsverkets tolkning av utlänningslagen måste vara felaktig, påpekar man. I fortsättningen kommer vare sig Spotify eller andra liknande företag “kunna rekrytera utländsk spetskompetens”. Man talar till och med om en “betydande risk för bolagets verksamhet i Sverige“.

Vad är då felet, vad hänvisar Migrationsverket till? Jo, ett misstag som Migrationsverket självt, tillsammans med Spotify, begick för 5 år sedan. Detta tycker man Migrationsverket enkelt skulle kunna justera, inte minst när myndigheten självt medverkade till de tidigare besluten.

Du som vill se Migrationsverket byråkrati, krav och krångligheter kan gå hit. Om företaget som söker arbetstillstånd inte är certifierat, så tar det idag 4 – 6 månader att få ett arbetstillstånd. Vem kan vänta så länge? Företaget? Den anställde, som ska sitta och vänta i hemlandet, och inte får komma hit? Är bolaget däremot certifierat, så går det på 1 – 2 månader, mot tidigare några veckor.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu måste Stefan Löfven peka med hela handen

  1. Spotify är nog väldigt välkomna till Schweiz: Zürich, Lausanne eller Genève. Här fInns bättre högskolor att rekrytera från än i Sverige och en väl fungerande administration som hanterat arbetstillstånd etc sedan 50-talet. Det är bara att söka och sätta dessa orters näringslivsutvecklare i konkurrens. En bra advokat är den bästa mellanhanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.