Nu måste Sverige och EU se om sitt eget hus: Sällsynta jordartsmetaller och halvledare

I senaste numret av Economist tar tidskriften upp Kinas dominans när det gäller kritiska metaller och sällsynta jordartsmetaller. Faktum är att Kina idag står för mer än 90 procent av dessa metaller, där cobolt, grafit, lithium, nickel är viktiga för den digitalisering som sker. Men även de 17 andra metallerna.

Det räcker inte att öka produktionen av halvledare i EU eller i USA men ändå vara beroende av metallerna från Kina. Sak samma i Asien, där nu Australien, Sydkorea och Japan bestämt sig för att utvinna dessa metaller själva också. Dessa tre länder går alltså vidare för att utvinna och producera dessa viktiga råvaror.

LKAB har troligen den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i EU. Så var det i januari, i maj redovisade bolaget att fyndigheten är  30 procent större än ursprungligen angivet. Vi har också andra områden som redovisat stora mängder av de sällsynta och kritiska metallerna. Ska vi utvinna dem? Svaret är: Självklart. Omgående bör detta utvecklas.

Givetvis måste vi också – även i Europa – producera halvledare, chips. EU har varit på hugget nu, vilket ordföranden i kommissionen Ursula von der Leyen har drivit på. För 30 år sedan tillverkade Europa 40 procent av alla halvledare i världen. Nu är vi nere på 9 procent. Detta trots att de maskiner som tillverkar dessa halvledare till mer än 60 procent finns i EU, i Nederländerna. Bolaget heter ASML med en omsättning på 300 miljarder kronor och en bruttovinst på över 50 procent. Ändå har vi inte tagit vara på vår position.

Nu satsar EU på att få tillbaka chip-produktionen till EU, åtminstone en del. Enligt planerna nu ska vi återta 11 procentenheter och komma upp i 20 provcent av världens produktkon av halvledare. EU är inte ett ekonomiskt samarbete i Europa som är särskilt framgångsrikt. Utvecklingen visar detta. Inte heller har vi ett enda av de 10 plattformsföretag som utvecklats i världen. Inte ett enda. Vi lagstiftar i stället emot dessa företag. Väldigt smart.

Tyskland satsar nu stora summor för att få en halvledare-produktion. Intel, det amerikanska stor-bolaget, få nu stöd som är gigantiskt. Men det beror på att vi (Europa) under 30 år tappat var egen förmåga och insikt. Den tyska satsningen väcker reaktioner, kostar för mycket.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu måste Sverige och EU se om sitt eget hus: Sällsynta jordartsmetaller och halvledare

  1. Mkt intressant för en Bergsingenjör och metallug.

    Vad vet Du om Berylleum? Jag har inmutat Europas enda förekomst i Kolsva området!!
    Söker samarbetspartners för utvinning. Befintlig gruva för Fältspat som mineral- mässigt hör ihop med Berylleum. Gruvan existerar med är nedlagd.
    Några tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.