Nu måste vi se vad Ryssland verkligen vill: Erövra hela Ukraina – avnazifiering

Ryssland intensifierar sina attacker i Öst, särskilt kring Avdiivka, men också runt Bakhmut. Detta är för att president Putin har beordrat sina styrkor att ge honom framgångar inför presidentvalet, som ska hållas den 15 – 17 mars nästa år. Bara vid Avdiivka gjorde ryssarna 39 anfall under gårdagen. Som alla slogs tillbaka.

I sin analys tror Institute for the Study of War, ISW, att Ukraina kan utnyttja det låsta läget till att förbättra sitt försvar, men också bygga en plattform för offensiver när våren kommer. Ryssland låter sina soldater dö i samma omfattning som nya soldater rekryteras och sätts in i striderna. Antalet dödade och eliminerade ryska soldater uppskattas idag till 338.000. Av dessa är flertalet döda, av bland annat det skälet att ryssarna har mycket sämre vård av sina sårade kamrater. Från sårad till vård går för Ukraina på mindre än en halvtimme, medan det på den ryska sidan tar många timmar. Om man överhuvud taget bryr sig (gäller de ryska soldaterna)

Bloggen vill återigen påpeka att Ukraina är betydligt mer återhållsamma med att offra liv, bara för att ta några hektar mark. Därför är dödstalen betydligt lägre på den sidan. Denna omsorg om människornas liv dämpade också sommarens offensiv. Ukraina började i stor stil, men de miljontalet utplacerade minorna gjorde att den ukrainska militärledningen tänkte om. Ny strategi blev att av-minera först och rycka fram sedan. Nu kritiserar en del i omvärlden Ukraina för att offensiven gått för långsamt, men har inte uttryckt en uppskattning av att människoliv sparas.

Vad är idag positivt för Ukraina? Att man fått mer luftförsvar, inte minst Patriot-systemet, som gör att uppskattningsvis 85 procent av drönare, missiler och robotar kan skjutas ned. Det kommer inte bli samma utslagning i vinter av det. Nu kommer snart de första flygplanen, F16, enligt uppgifter från Ukrainas försvarsminister. Kanske blir det till våren också Jas Gripen. Det antydde Sveriges ÖB Bydén vid ett besök  vid den ukrainska fronten (plats anges ej). Positivt är också att Ukraina kan exportera sin säd och andra grödor genom en ny korridor i Svarta Havet som går nära – och kanske i – andra länders vatten. Därtill kommer att Ryssland inte längre vågar skicka ut sina marinfartyg för risk att de skjuts i sank. Ukraina har sjöherravälde utan att ha en flotta, genom sina båtdrönare. Dryga 20-talet fartyg har man eliminerat eller skadat.

Till sist vill bloggen chocka Dig: I går uttalade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova följande: Vi ger inte bort någonting. Ukraina tillhör oss. Inga kompromisser, avnazifiering är det som gäller. Med andra ord: Total kapitulation är vad Ryssland kräver av Ukraina.

Bästa sättet att hjälpa Ryssland är att låta inleda fredsförhandlingar med en vapenvila tills vidare. Då får Ryssland möjlighet att fortsätta rusta upp, för att sedan slå till mycket hårdare mot Ukraina än hittills. Vill vi det? Om inte. Då får vi vara så snälla, att i vårt egenintresse hjälpa Ukraina att vinna. Med militärt stöd och ekonomisk hjälp, samt inträde i EU.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.