Nu ska Sverige exportera välfärden på regeringens initiativ

Nu ska svensk sjukvård exporteras, enligt ett initiativ från regeringen. socialminister Annika Strandhäll håller i detta, och beskedet kom igår i ett pressmeddelande:

Regeringen vill öka exporten för hälso- och sjukvård, omsorg, läkemedel, biomedicin och medicinteknik. Redan nu är områdena en viktig del inom den svenska exporten, men andelen kan öka. Svensk omsorg samt hälso- och sjukvård har medicinska resultat i världsklass. För att ta vara på och samla alla de resurser och erfarenheter som finns etableras nu en ny aktiv arbetsgrupp under Team Sweden-paraplyet, Team Sweden Care and Health.

Hur går detta ihop med att svenska skattepengar inte får exporteras, enligt regeringens tidigare uttalanden, från Ardalan Shekarabi, men även från vår statsminister? Så här säger socialministern Annika Strandhäll i ett uttalande igår:

– Omsorgs-, hälso- och sjukvårdsektorn är redan idag en viktig del av svensk export men vi ser att det finns ännu större potential inom vår välfärdsektor. Det finns ett stort intresse för svensk välfärd och välfärdsteknologi i omvärlden, säger socialminister Annika Strandhäll.

Har regeringen möjligen tänkt om? Tidigare deklarationer talade om att den svenska välfärden inte fick exporteras, för då tog man av svenska skattebetalares pengar. Vilket gäller?

I början på veckan  skrev Mellby Gårds VD Johan Andersson en debattartikel om regeringens dubbelspel i välfärdsfrågan. För två år sedan ledde regeringen en delegation till Saudiarabien där svenska Kunskapsskolan deltog. I syfte att främja svensk export. Detta går inte ihop, menade Andersson, och gårdagens deklaration om ökad export av välfärdstjänster ökar förvirringen, ser ut som ett dubbelspelet.

Kunskapsskolans grundare och ägare, Peje Emilsson, skrev en artikel i ämnet för två veckor sedan i Aftonbladet om Kunskapsskolans satsning i Saudiarabien. Senare i höst ska han deltaga i en ny resa i regeringens regi för att främja satsningen i landet. Till och med Västerledaren Jonas Sjöstedt håller med Emilsson att det är hyckleri att försöka sitta på två stolar samtidigt, både att kritisera svenska välfärdsexport och samtidigt arrangera resor för en sådan export. För övrigt ska Peje Emilsson, på inbjudan, följa med utrikeshandelsminister Ann Linde till Saudiarabien den 22 oktober.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu ska Sverige exportera välfärden på regeringens initiativ

  1. Tja, det är detta som är så konstigt i det offentliga. Att exportera tror man är förenat med att skattebetalarna skall betala för export. Och så kan det naturligtvis bli om man tillsätter en stor mängd tjänstemän som kostar lön men som inte lyckas paketera, sälja och leverera. Men hela syftet är ju att vi skall dra in pengar till det offentliga genom att exportera. Skattebetalarna skall tjäna pengar på att exportera värdeutvecklande kunskap. Och då måste myndigheterna samarbeta med näringslivet som är betydligt mer vant med att paketera, sälja, leverera och få betalt. Hur får man statsmakterna att förstå detta? Dagens 10.000-kronorsfråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.