Nu står gruvindustrins hopp till Stefan Löfvens löfte

I veckan som gick kom en skarp reprimand från Konstitutionsutskottet, efter granskning av regeringen, för att tillståndsärendena har tar alldeles för lång tid. Det gäller inte minst tillstånd för gruvindustrin.

Så här är läget med Gruvärenden som ligger på regeringens bord, enligt DI:

  • Beowulf Minings järnmalmsprojekt Kallak. Sedan 2013 väntar Beowulf Mining på besked i tillståndsfrågan. 2017 lämnade Bergstaten över ärendet till regeringen en andra gång, men inget beslut är ännu fattat.
  • Bolidens kopparprojekt Laver
    I över sex år
    har Boliden väntat på besked om bolagets ansökan om bearbetningskoncession för kopparprojektet Laver utanför Älvsbyn
  • Tertiary Golds flusspatprojekt i Kyrkberget
    Tertiary Gold ansökte 2014 om bearbetningskoncession med avsikt att bryta mineralet flusspat vid Kyrkberget i Storumans kommun.
  • Återstart av Viscaria-gruvan i Kiruna
    Avalon Minerals Viscaria lämnade 2010 in en ansökan om bearbetningskoncession för en återstart av koppargruvan Viscaria i Kiruna.
  • Svenska Vanadins gruvprojekt i Bläckmyran 2015 lämnade Svenska Vanadin in en ansökan bearbetningskoncession med avsikten att bryta vanadin och titan i Bläckmyran i Bjuråker i Hudiksvalls kommun.

Löfven stämmer in i branschens kritik – mot egna ministrarnaför tre månader sedan.

Statsminister Stefan Löfven delar branschens kritik om att tillståndsprocesserna är för långsamma och komplicerade, enligt Dagens industri. Därmed ger han mellan raderna bakläxa till de S-ministrar som haft ansvaret för frågorna de senaste sex åren.

”Jag tycker att den (kritiken) är berättigad och det är därför vi måste korta ledtiderna.”, säger Stefan Löfven. Följdfrågan blev: Gäller det även gruvor? Ja, menar statsministern och fortsätter: ”Vi menar att alla tillståndsprocesser måste bli snabbare”

Ovanstående uttalanden skedde i slutet på augusti i år, vid besök i Luleå.

Trots att det bara gått tre månader sedan statsminister Stefan Löfven lovade betydligt snabbare tillståndsprövning, så verkar detta löfte vara helt bortglömt. Åtminstone av journalisterna som inte tagit upp detta löfte, som borde var giltigt fortfarande. Vad är bäst före-datum för ett statsministerlöfte?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Nu står gruvindustrins hopp till Stefan Löfvens löfte

  1. Detta har samma grundorsak som att regeringen tappat bollen vad gäller att stå upp för den svenska basindustrin när EU utformat sin Taxonomi över ’gröna’ investeringar och bolag där bland annat vattenkraften och såg- och pappersindustrin inte räknas som grön trots att de bygger på förnyelsebara råvaror. Samma orsak som man lät EU fastställa avverkningsregler för svensk skogsindustri (LULUCF) för några år sedan.

    Svaret är att S offrar svensk basindustri för att blidka MP och behålla regeringsmakten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.