Nu väntar vi bara på nästa steg – Ska företagen få överleva?

För två veckor sedan, den 30 mars, kom höll Nationalekonomiska Föreningen sitt seminarium som analyserade den svenska ekonomin. Och vad som erfordras för att näringslivet inte ska kollapsa. Fortfarande väntar regeringen med de åtgärder som landets ledande ekonomer anser vara nödvändiga. Två veckor utan handling. Det är vad jag kallar Långbänk.

Nu på fredag, den 17e april klockan 08.30,  kommer ekonomiprofessorn John Hassler leda ett Webbinarium på IVA, som alla får deltaga i. För att få en lägesbild i näringslivet så medverkar Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson, Bettina Kashefi, Chefekonom Svenskt Näringsliv, och Tomas Carlsson, vd NCC. Här anmäler du Dig: https://www.iva.se/event/sa-paverkar-coronakrisen-svensk-ekonomi/ Det gäller att anmäla sig i tid, för antalet platser är begränsat.

Alla politiska partier, utom Socialdemokraterna, tycks vilja ha ett stöd för landets företag, så att de inte kollapsar. Detta är viktigt så att vi har våra serviceföretag kvar efter Corona. Min tro är att regeringen tvingas gå till handling inom kort, men för varje dag man dröjer så förvärras situationen. När ett företag ansöker om konkurs, insolvent eller utan likviditet, så är det oåterkalleligt. (När detta skrivs uppger Ekot att regeringen er sig under dagen)

I helgen skrev ministrarna Damberg och Hallengren i Svenska Dagbladet. “Sveriges beredskap ska byggas upp”. Det är ett hån att komma med detta mitt uppe i Pandemin. Det är en självklarhet när krisen är över, men nu borde regeringen i stället be svenska folket om förlåtelse för de långsamhet och dåliga beredskap som det politiska systemet uppvisat. Så här säger ministrarna i artikeln:

 Den 1 februari fattade regeringen beslutet att klassa viruset som en samhällsfarlig sjukdom, vilket gav myndigheterna mandat att vidta extraordinära smittskyddsåtgärder. Spridningen av viruset påverkar nu alla samhällssektorer och svensk krisberedskap är fullt aktiverad. Krisberedskapen syftar till att säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar i händelse av kris i fredstid.

Den 1 februari var svensk krisberedskap fullt aktiverad. Ändå har det tagit mer än två månader till dess att handsprit eller skyddsutrustning finns, eller testkapacitet för den sakens skull också. Detta måste rimligen den sittande regeringen ha ansvar för.

Idag kom en artikel i Dagens Nyheter “Förvånande att regeringen bara löser näringslivets kris”, skriven av Lars Ahnland. Den artikeln kan tävla framgångsrikt om utmärkelsen “Mest Fake News”. Den påstår att sjukvården får knappt en procent av vad näringslivet får i krissatsning. Vården får närmare 10 procent av BNP, men det vet väl inte författaren.

Förvånande är att Morgonekot idag gav stort utrymme åt denna Fake News-artikeln. Reportern Helen Blomqvist gjorde sitt bästa för att lyfta Fejken. Och kallade dessutom organisationen Reformisternas ekonomiska politik som “progressiv”. Den är socialistisk. Spade är en spade.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Nu väntar vi bara på nästa steg – Ska företagen få överleva?

  1. Någon aning om det går att följa antalet konkurser någonstans eller är det bara uppföljning per månad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.