Nu våras det för både kärnkraften och miljön

Ibland är det vårt att se skogen för bara träd, som det heter.

När IPCC kom med sin FN-rapport i början på hösten förra året kom det inte fram att panelen i sina scenarier förde fram kärnkraften som viktig för klimatet. Varför? Det undrar nog många. Skälet är att de som gjorde politik av IPOCC-rapporten var kraftiga kärnkraftsmotståndare, och ville därför inte lyfta den frågan. De blundade.

Sedan vaknade andarna och en del journalister läste själva IPCC-rapporterna, som är på många tusen sidor. Och då kom det fram, t ex i Dagens Industri och i Financial Times att det just våras för kärnkraften. Att IPCC lyft fram kärnkraften. Sedan gick jag själv noggrant igenom IPCC-rapporterna, sedan gode vännen Anders Wijkman i samtal med mig påstått att jag hade helt fel om rapporterna. Det visade sig att det var han, inte jag som hade fel.

I går kom en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet från tre politiker,  vars partier räknas som kärnkraftsmotståndare – Vänstern, Miljöpartiet och Centern – och välkomnade kärnkraften. De hade läst IPCC-panelens rapporter och rubriken löd: “Kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet”. Läs den artikeln, som Mikael von Knorring, V, Take Aanstoot, Mp och Dan Tilert, C skrivit.Tidigare har en framträdande miljömotståndare, Per Kågesson, också hyllat kärnkraften. Tänk att man tar intryck, bra! Det borde fler göra.

Nu lyfter också Moderaterna kärnkraften i en artikel i Dagens Industri idag av Ulf Kristersson “”Utan kärnkraftmål lämnar vi energiöverenskommelsen”. I en artikel igår tog Expressen upp kärnkraftsfrågan. Fyra partier som bildar majoritet i riksdagen, L, M, KD och CD är för kärnkraft.

Vad tycker då svenska folket? Jo, även där våras det för kärnkraften. Trots att merparten av medborgarna knappast läst IPCC-rapporterna. Hela 66 procent av svenska folket är positiva, enligt en färsk Sifomätning, som SVT låtit göra. Men eftersom resultatet är positivt, så verkar det som om journalisterna försöker dölja detta. Endast 19 procent vill avveckla kärnkraften.

I Expressen-artikeln ovan får energiministern Anders Ygeman frågan om han tror att kärnkraften kommer växa i framtiden. Han svarar nej, och hänvisar till att ingen svensk vill detta. Vad säger detta om den ansvarige politikern? Att han förstår hur folk tänker och att han följer med i nyhetsrapporteringen?

När två av landets ledande Nationalekonomer som professorerna Johan Hassler (fd ordf Finanspolitiska Rådet) och Per Krusell tar bladet från munnen och säger “Klimatpaniken kan vara det största klimathotet” så är det en snygg passning till Ordförande Publicistklubben, PK, Anna Hedenmo . Nu får nog PK ta till sig andras åsikter än den korridor som Hedenmo hänvisar till. Journalister som hänvisar till en åsiktskorridor, det är inte klokt, Du tror mig väl inte. Men läs Hedenmos brev.

Kina investerar nu 12 miljarder dollar i ny kärnkraft

För tre år sedan öppnade LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson för kärnkraft. Nu har han fått mycket vatten på sin kvarn. Det ska bli intressant att se hans utspel om mer kärnkraft härnäst. För det är kanske inte är så många som kommer utspelet 2016. för då hade väl journalister intervjuat honom. Nu när det våras för just kärnkraften.

I dagarna fick jag från en ekonomiprofessor i Australien ett mail med intressant information om små kärnkraftverk, på 30MW. En omfattande studie visar att dessa Micro Nuclear Reactors, MNR, är säkra och dessutom billiga, om man får till en serietillverkning..

Fotnot: Den 5 april skriver DI på ledarsidan, med hälsning till Isabella Lövin:

Miljörörelsen bör ta bort skygglapparna och diskutera kärnkraften på allvar med medborgarna. Och då måste man erkänna att IPCC har med ökad andel kärnkraft i alla sina fyra framtidsscenarier.

Varför fortsätter Isabella Lövin att ge felaktig information? Har hon inte läst, eller tror hon bara att det är så som hon tror? Den typen av flummighet håller inte.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.