Nu vet vi vad som krävs för att stoppa gängmorden

Brottsförebyggande Rådet, BRÅ har gjort en studie om vad som krävs för att lösa morden i gängmiljön. (Länk till en bra pressrelease) Denna rapport borde regeringen, och särskilt Gunnar Strömmer, ta till sig. Damsug bland gamla pensionerade poliser som varit utredare och plocka fram minst ett 100-tal silvervargar. De vill och kan jobba. Här länk till den fullständiga rapporten. Läs den om Du är intresserad. Lättillgänglig och rakt på sak.

Dagens Nyheter hade en artikel om just gamla erfarna utredare den 8 september 2021: “Erfarna utredare ville jobba – stoppas av polisens sparkrav”.

Rapporten visar att det finns en enorm förbättringspotential när det gäller att klara upp gängmorden. Det borde ha skett tidigare, för problemen är inte nya. Och lösningarna har funnits där hela tiden. Detta borde göras direkt, inga nya utredningar och en massa snick-snack:

  • Efterlys erfarna utredare bland pensionerade poliser och engagera dem direkt  – med bra ersättning
  • Rör inte mord-utredningsgruppen kring ett fall. Ingen utlåning vid ett nytt mord.
  • Låt utredningsgrupperna få dela med sig av resultat, för ofta hör morden ihop.
  • Kriminaltekniker borde rycka ut direkt. Nu dröjer det enligt medianen två timmar
  • Dörrknackning borde också börja direkt. Enligt medianen dröjer det två timmar
  • Vittnen bör höras i betydligt större utsträckning – och direkt
  • Nationellt Forensiskt Centrums, IFC, utredningar måste kortas radikalt
  • Analys av skjutvapen-relaterade föremål tar i medianen 13 veckor.
  • Analys av DNA-spår tar i medianen 9 veckor.

Sedan har vi de gängkriminellas straff.

Det är inte straffvärdet som borde vara utgångspunkten utan samhällets och individens skyddsbehov. Det är kontentan av juridikprofessorn Bo Wennström, som kommit ut med en bok i ämnet “Om straff och fängelser”. Han föreläste – med stor uppskattning – om detta på Stockholm Rotaryklubb i igår.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.