Ny internationell innovationsstudie om andra länder, från Tillväxtanalys

Precis i rätt tid kommer Tillväxtanalys med en studie om hur innovationsklimatet ser ut en en del vikltiga andra länder. “Nuläge och trender kring offentlig forskningsfinansiering...” heter den och ansvarig redaktör är Martin Wikström. De länder som ingår är USA, Japan, Sydkorea, Kina Nederländerna, Brasilien och Indien. Notera dock att det är mest en beskrivning av deras offertliga innovationsklimat, trots den något missvisande titeln som talar om “forskningsfinansiering”.( Sedan rapporten kom till mig i går förmiddag har man nu ändrat titeln till att innehälla “innovation” också. Bra)

Det är Näringsdepartementet som beställt studien, och den är gjort snabbt, varför vissa mer komplexa länder som Tyskland inte kunnat komma med. I inledningen skriver Enrico Deialco, ansvarig avdelningschef, att hur de olika länderna motiverat sina offentliga investeringar i forskning och innovation, nu i kristider, varit viktigt. Skälet till detta är att samtliga länder ser investeringar i forskning och innovation som helt centrala för konkurrenskraften.

Inför den svenska innovationsstrategin, som förväntas komma fram i september från regeringen, kan det vara intressant att läsa och begrunda hur andra länder gör. Ökad samordning och samverkan mellan alla aktörer är huvudintrycket från de sju länderna. Tillsammans med att nyttan lyfts fram ordentligt nu. Strategiska program verkar vara lösningen.

Ett annat tungt inslag är “open innovation”, som också uppmärksammats i vårt land. Translation är en annan trend som låter tala om sig. Det innebär att man för över forskningsresultat till tillämpningar, som regel kommersialiseringar. Allra starkast kommer nog globaliseringen in. Varje land, alla satsningar, måste ta hänsyn till den nya globala världen och dess krav. Vad det innebär? Att man är flexibel, men också i många sammanhang måste man svara upp mot vad andra gör. Attraktionskraft för ett land är också viktigt. En skönhetstävling. Det gäller att attrahera forskare, företagare och individer att komma till landet i fråga. Här har vi nog själva en del att göra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.