Nya uppgifter från Ukraina som Du nog inte känner till

Nu har Ukraina det luftförsvar de bett om ända sedan kriget började. Den 8 november anlände två NASAMS luftförsvarssystem till Ukraina efter en utbildning av ukrainsk militär utförd av USA o Europa. Detta kommer att ge ett 100-procentigt skydd mot ryska missiler enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Ukrainas försvarsminister Reznikov bekräftade leveransen av NASAMS, men tillade samtidigt att Ukraina väntat länge på denna leverans, som tydligen varit utlovad långt tidigare.

I tisdags hade Ukraina inte hunnit implementera luftförsvarssystemet. Därför kunde man “bara” skjuta ned 75 av 90 missiler. Däremot sköt man ned alla 11 anfallande drönare.

Detta betydde att ryska missiler träffade 15 energi-anläggningar och bostadshus. I dessa 15 attacker dödades två personer och ett okänt antal skadades. Under en kort tid var 30 – 40 procent av eltillförseln i Ukraina utslagen, men redan igår var merparten återställd.

Khersons polischef Klymenko berättade att stadens stora polishuvudkontor var så starkt minerad att man tvingades spränga hela den stora byggnaden. Tilläggas kan att första dygnet efter att staden Kherson befriats hade minröjare oskadliggjort 2000 minor i staden med omgivning.

President Zelensky berättade igår att han fått signaler från Ryssland att Vladimir Putin ville sondera möjligheten till direkta samtal med Ukraina. Detta visar hur utsatt den ryska positionen är idag, skulle jag vilja tillägga. Ukrainas svar var att samtal är möjliga först när Ryssland dragit tillbaka alla sina trupper från ukrainsk mark, vilket inkluderar Krimhalvön. Zelensky betonade att direkta samtal endast var möjliga när Putin inte längre var kvar som president.

I natt kom uppgiften att Ryssland fört bort hela 150.000 ukrainska barn från Donbas-området. De tidigare uppgifterna talade om 6-8000 barn. Dessa uppgifter slår nog ned som en bomb i Ukraina. De nya uppgifterna kommer ifrån ryska militär-bloggare.

I natt skedde flera explosioner på den ryska militärbasen Dzhankoi på Krim. Detta visar att Ukraina fortsätter sin befrielse av ryska-ockuperade områden. Dessa angrepp på ledningscentraler, vapenförråd och militära anläggningar kommer att öka i antal, tror jag. Det är både specialförband från den ukrainska armén och lokala partisaner som varit sovande celler, som nu agerar. Läs den utmärkta artikeln i SvD idag av Nils Bildt “Ukraina på offensiven”. Den indikerar väldigt väl vad som sannolikt är på gång,

De ryska förlusterna är fortsatt mycket höga (+ är lika med senaste dygnets förluster):

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.