Nyindustrialisera Sverige, föreslår Stefan Löfven

Nu har Socialdemokraterna lagt fram ett program för att åter-industrialisera Sverige. Därifrån kommer den “Industrikansler” som flera tidningar skrivit om. Det är frågan om att inrätta ett sekretariat som stödjer Innovationsrådet med statsministern som ordförande, som ska ledas av Industrikanslern.

Själv skulle jag nog valt ett annat namn, för det för tanken lite fel. Det rör sig väl inte om en patriark som ska dirigera industrins utveckling, men det låter så.

Uppdraget om nyindustrialisering avser följande fokusområden säger socialdemokraterna:

 1. Strategiska innovations- och forskningssatsningar. Genomförs i samråd med Innovationsrådet.
 2. Exportfrämjande och insatser för industrietablering/hemtagande av tidigare outsourcad produktion.
 3. Utbildningsinsatser för industriell och teknisk kompetensförsörjning.

Du som vill läsa förslaget och fundera hittar ett PM här “Nyindustrialisering för fler jobb i hela landet”. Strategin för nyindustrialisering av Sverige finns här. Där finns en hel del intressanta tankar och förslag.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Nyindustrialisera Sverige, föreslår Stefan Löfven

 1. Om (S) dessutom accepterade att individer kan tjäna pengar på industriella framsteg, och därtill poängterade teknikutvecklingens betydelse för miljön så vore ju detta ett riktigt bra program.

 2. Jag tror att hela Europa kan och bör nyindustrialisera, men detta klara industrien bäst själv.Se på Leif Östling när han VD på Scania.Han litade på den svenska arbetskraften.
  För övrigt tycker jag nog att de flesta förslagen från de Gröna luktar Bismark,dvs
  “Staten vet Bäst”.
  Industrikansler är ett dåligt förslag.
  Mvh
  Sam Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.