Nyttiga idioter finns även i Sverige – hjälper diktatorn Vladimir Putin

igår skrev PM Nilsson i Dagens Industri om det ryska hotet “Rysk svaghet och rädsla”. Den borde läsas av alla. Han visar en korrekt bild av Putins Ryssland.

Samtidigt skrivs och talas det från en del håll om att man måste förstå Ryssland. Det är inte Ryssland man måste förstå, det är diktatorn Vladimir Putin. Han vill fortsätta och styra Ryssland till priset av att demokratin helt eliminerats, och oppositionella sätts i fängelse om de inte dödas. Inte undra på att en diktator som Putin är rädd för att länder med demokratiska system, där journalister inte stämplas som utländska agenter, och där opinionsbildningen är fri, gränsar till Ryssland. För detta kan ju de egna medborgarna se och ta intryck av och vilja genomföra i det egna landet.

Nu uppträder två nyttiga idioter idag, en från Försvarshögskolan och en annan från Dagens Nyheter. Vi talar om Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan och journalisten Johan Croneman i Dagens Nyheter.

“Vi måste förstå den ryska krigföringen” är rubriken på Oscar Jonssons artikel. Den borde ha rubricerats som “Vi måste acceptera att Vladimir Putin försvarar sin diktatur”. En diktator som skickar ut mordpatruller i världen för att oskadliggöra sina opponenter borde vi tala klartext till och inte försöka förstå. När västliga ledare som Joe Binden talar med Putin borde han tala klartext, och inte vinka till honom och uppträda som om han är vän med och gillar att umgås med mördare. Biden har faktiskt sagt att Putin är en mördare, men det ska sägas direkt till attentatorn och inte i smyg bakom ryggen.

Om Oscar Jonsson hade skrivit om hur en diktator som Vladimir Putin agerar för att rädda sig och sina medbröder i diktaturens Ryssland, så hade det varit helt korrekt. Men, när Jonsson försöker få oss att förstå att det Putin gör är korrekt, då blir hans utsagor i stället en härold för diktatorn. Är det rätt att Försvarshögskolan hyser denna form av femtekolonnare?

DN:s Johan Croneman är en mer öppen försvarare av Vladimir Putin är Oscar Jonsson. För Ryssland skulle det vara “en existentiell fråga” att få behålla diktaturen, enligt Croneman. Läs Cronemans artikel “Journalistiken om hotet från Ryssland är oanständigt ensidig”. Den visar att det inte behövs några ryska trollfabriker. Våra nyttiga idioter – i Sverige och i andra länder – gör sitt jobb och försvarar en diktator utan att få betalt.

Läs nu de två artiklarna så ser Du hur opinionsbildningen – även i ett demokratiskt land som Sverige – går fel. Hjälper en diktator att bli accepterad. Bäst är om de två nyttiga idioterna själva förstår att de går der ryska diktatorns vägnar med sina “förklaringar” och “förståelse”. I stället borde de försöka ta ned Vladimir Putin på mattan, den demokratiska mattan, där han har mycket att bevisa.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.