OECD bekräftar: Innovation står nu i centrum för G20-gruppen

Du som läste min blogg för ett par veckor sedan om G20-gruppens möte i Kina kanske trodde att jag överdrev. Var inte de stora ländernas uttalande bara vackra ord? Idag bekräftar dock OECD att vetenskap, teknologi och innovation “are moving to center stage in the G20”.

Så här skriver OECD vidare:

The Hangzhou Consensus, adopted at the Leaders’ Summit, explicitly recognised the role of innovation as a key driver of growth for individual countries and the global economy as a whole.

Innovation är alltså enligt G20-gruppen, världens ledande ekonomier, den viktigaste drivkraften för såväl enskilda länder som för den globala ekonomin.

OECD har hjälpt G20-gruppen med data, evidens och analyser inför Kina-mötet. Fokus har varit på innovation och “open science”, den digitala ekonomin. Här ingår mätproblemen för produktiviteten i den digitaliserade världen. OECD kommet att fortsätta arbetet på dessa områden, inklusive den nästa industriella revolutionen. . G20-gruppen har vidare bett OECD att hjälpa den Task Force som satts upp föör Innovative Growth.

Ett särskilt seminarium arrangerat i Stockholm i mitten på november av OECD, i samarbete med den svenska regeringen, kommer att ha fokus kommer ha fokus på den nya produktionsteknologin. OECD har under ett par år satt sitt toppfolk på att utveckla detta under ledning av Alistair Nolan. (Jag har fått en preliminär inbjudan, så jag kommer kunna rapportera).

OECD har i dagarna kommit med en rapport Measuring Science, Technology and Innovation”. Den ger verkligen en översikt över deb n nya digitala ekonomin som är utmärkt. Bör laddas ned ach läsas av alla som sysslar med Innovation och digitalisering.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.