OECD: Kina har gått om EU när det gäller Forskning och Utveckling

Nu har det skett. Kina har gått om EU när det gäller att satsa på Forskning och Utveckling, FoU. EU kom 2012 upp i 1.97 procent av BNP. Kina spenderade 0,01 procent mer, och använde 1,98 procent av BNP till FoU. Eftersom Kinas BNP är något mindre än EU:s, än så länge, så är Europas FoU fortfarande i absoluta tal något större än Kinas. Uppgifterna presenteras i OECD:s senaste rapport “Science and Technology Indicators 2013/2, som kom ut nyligen.

Tar vi och jämför Kina och EU i absoluta tal är resultatet följande: Kina har en forskning som är 72 procent av EU:s mätt i köpskraftsparitet (gäller den totala FoU:n). På näringslivssidan har Kina en FoU som är 88 procent av vad de europeiska företagen lägger ned på FoU. Detta är en mycket hög och överraskande siffra. Enligt min bedömning beror det på att kinesiska staten subventionerar stort.

Enligt en ny studie från Booz&Co ökade Kina sin FoU bara under förra året, 2013, med hela 35 procent. Ökningarna tidigare år har också legat på mycket höga nivåer. Så det dröjer inte länge innan Kina går om både EU och USA när det gäller resurser till FoU. Men, det innebär inte att innovationsutvecklingen och kommersialiseringen följer med lika snabbt.

I hela OECD har FoU-andelen ökat med 2,7 procent under 2012. Uppgången beror på att näringslivet ökat sin FoU-insats. Tvärt emot är det i Sverige. Här har den offentliga sektorn ökat sin FoU, medan företagen backat kraftigt. Skrämmande för Sverige är att nedgången av svensk FoU sedan 2000 är nästan en procentenhet, från 4,1 till ungefär 3,4 procent, och den fortsätter. Hela nedgången i Sverige, och lite till, beror på att de svenska företagen reducerat sin forskning och utveckling. Här har vi AstraZeneca och hela bilindustrin, men också Ericsson. Det bör noteras att en del av näringslivets minskande FoU beror på effektivisering. Detta förklarar dock bara en mindre del.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.