OECD kommer till Stockholm torsdagen den 28 november

Äntligen är det läge för OECD att redovisa sin analys av det svenska innovationssystemet. På uppdrag av regeringen / näringsdepartementet höll OECD:s fyrmannagrupp på i ett och ett halvt år. Det resulterade i en genomlysning som inte skett sedan 1987, då OECD gjorde en sådan, som dock var mycket smalare än idag. Uppdraget fick man i juni 2011 och en preliminär version fanns i slutet på november 2012.

När den definitiva repporten var klar innevarande år skulle OECD presentera den i Näringsdepartementets regi. Så har det inte blivit, och skälet är att departementet tydligen inte är bekväm med rapporten, eller ännu troligare att Finansen inte är det. För OECD har väldigt mycket samma analys och bedömning som Näringsdepartementet innerst inne har, men inte kan uttrycka. Under året har departementet talat om flera möjliga tidpunkter för OECD:s redovisning, men hela tiden skjutit på det. Nu talar man om våren 2014, men det tycker jag är alldeles för sent, när analysen och förslagen ligger på bordet redan idag.

Därför är det utmärkt att Entreprenörskapsforum ordnar ett seminarium torsdagen den 28 november med hela gruppen från OECD. Du som är intresserad bör anmäla Dig snarast, för jag misstänker att intresset är stort.

Kanske är det OECD:s analys som gör att Finansdepartementet givit Världsbanken i uppdrag att göra en motsvarande analys som OECD redan gjort. Det skall medges att Världsbanken delvis har en annan approach, det svenska företagsklimatet, men tar samtidigt intryck av vad OECD redan gjort. Den rapporten blir dock inte offentlig förrän i november 2014. Så här lät det när Anders Borg presenterade Världsbankens uppdrag tillsammans med Annie Lööf den 23 maj i år.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.