OECD om Sveriges framtid

Som jag tidigare rapporterat har OECD analyserat vårt lands förutsättningar att utvecklas inför framtiden. Det är något som tydligen inte angår svenska medier, med undantag av PJ Anders Linder,  i SvD,  för tystnaden har i övrigt varit total. Kan man möjligen tro att tidningar och etermedia väntar tills den preliminära rapporten, som kom den 22 november förra året, blir definitiv – i februari? Då kanske vi för läsa och höra något om vad OECD har att säga om Sveriges framtid. “OECD Reviews on Innovation Policy SWEDEN”, är rapportens titel. Svår att hitta på OECD:s hemsida, men nyttja länken här eller ovan, så går det lätt. (Det gäller även journalister.)

Nyckeln till Sverige framtid är innovation, säger OECD i sin analys. Så har det också varit historiskt, påpekar man. Här hänvisar OECD till den offentliga upphandlingen har varit en viktig del i Sveriges moderna industrihistoria. Här nämns ABB-Vattenfall och Ericsson-Televerket. Samarbetet mellan stat, stora företag och fackföreningar är en annan viktig pelare för Sveriges utveckling. (Vi slapp två världskrig)

Men, säger OECD, förnöjsamheten duger inte idag. Organisationen påpekar i sin analys att utvecklingen i världen går snabbt att utmaningarna är stora. Därför behöver Sverige ett vitalt och väl fungerande innovationssystem, vilket vi saknar enligt OECD.

Detta är den övergripande bedömningen av Sverige, som OECD gör. Till detta kommer så en SWOT-analys och rekommendationer. I kommande blogginlägg skall jag att ge en sammanfattning av dessa. Det blir alldeles för mycket att på en gång redovisa allt, varför jag väljer att dela upp redovisningen i rimliga tårtbitar.

Den som vill se “Den nationella innovationsstrategin”, som Näringsminister Annie Lööf presenterade för regeringen i höstas kan gå via min blogg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.